Cez Google Pay zaplatíte už aj na Slovensku

Autor: redakcia
01.03.2018 (11:30)

Ak váš telefón je Android a ešte k tomu podporuje technológiu NFC, môžete si vyskúšať zaplatiť priamo ním. Avšak, záleží aj na tom, v akej banke máte účet.

Spoločnosť Google od 28.2.2018 spúšťa na Slovensku službu Google Pay (G pay), jednoduchý a bezpečný spôsob platby mobilným telefónom v obchodoch. Cez G pay zaplatíte všade tam, kde je možné platiť bezkontaktne, čiže na vyše 43-tisíc predajných miestach. Navyše je možné túto platobnú metódu využiť aj pri online platbách v e-shopoch, kde používatelia uvidia ikonu, resp. tlačidlo Google Pay.

Ako to funguje

1. Aby ste si G pay mohli vyskúšať, musíte mať "ten správny" telefón. Čize telefón s operačným systémom Android 4.4. a vyššie a zároveň váš telefón by mal podporovať technológiu NFC (Near Field Communication).

2. Taktiež musíte mať účet v banke a k nemu vydanú platobnú kartu. G pay viete využiť aj so svojou kreditnou kartou. Do appky si viete nahrať aj viaceré karty, fungujú v nej ako VISA tak aj MasterCard. Na Slovensku zatiaľ s Google spolupracujú banky: Slovenská sporiteľňa, mBank, Poštová banka a J&T Banka. Čoskoro sa pripoja aj zákazníci 365.bank. Ak máte účet v inej banke, cez G pay zatiaľ nezaplatíte.

3. Stiahnite si aplikáciu G Pay z obchodu Google Play a nahrajte si do nej kreditné alebo debetné platobné karty partnerských bánk.

4. Pri platbe v obchode potom už len stačí prebudiť mobilný telefón a priložiť ho k bezkontaktnému terminálu. Pre zvýšenie bezpečnosti je pri platbách nad 20 eur potrebné telefón aj odomknúť.

5. Po zaplatení vám príde na mobil notifikácia aj účtenka.

Odporúčame vám, aby ste si vopred zistili, či vaša banka neintegrovala  G pay priamo do svojej mobilnej aplikácie. Napríklad mBank má službu Google Pay plne integrovanú práve vo svojej novej aplikácii. Klient si tak nemusí sťahovať do svojho smartfónu ďalšiu aplikáciu, do ktorej by si pridal svoje platobné či debetné karty. Všetko pár klikmi vyrieši priamo v aplikácii mBank 3.0. Pre klientov bude k dispozícii na stiahnutie aktualizácia, po ktorej môžu svoje pridané karty využívať na bezkontaktné platby mobilom.

Ak však používate platobné karty rôznych bánk, "pod jednu strechu" si ich dokážete dať zatiaľ iba v apke G pay.

Odporucame Sme nadšení, že ľudia na Slovensku môžu oddnes jednoducho a bezpečne platiť prostredníctvom Google Pay v mobilnom telefóne. Používanie služby Google Pay je bezpečnejšie a omnoho rýchlejšie než hľadanie peňaženky a vyťahovanie karty. Prostredníctvom Google Pay je možné oddnes platiť na vyše 43-tisíc* predajných miestach na Slovensku,” povedal Rasťo Kulich, riaditeľ slovenskej pobočky Google.

TK_Google Pay (2)

Služba využíva všetky bezpečnostné prvky poskytované bankou a dopĺňa ich ešte o ďalšiu úroveň zabezpečenia. Pri platbe v kamenných obchodoch neodosiela Google Pay vaše číslo karty. Namiesto toho pre každú platbu vytvorí jedinečné virtuálne číslo účtu a zároveň jednorazový bezpečnostný kód, ktorým bezpečne spojí transakciu s konkrétnym bankovým účtom.

Cez Google pay zaplatíte na Slovensku zatiaľ vo všetkých kamenných obchodoch, ktoré používajú bezkontaktné platobné terminály. V slovenských eshopoch zatiaľ nezaplatíte. Pokiaľ eshop chce ponúkať platbu cez G pay, najprv sa musí skontaktovať so svojim sprostredkovateľom platieb. Ten by mal mať uzavretú zmluvu s Googlom. Až potom si na stránku môže vložiť tlačítko "Buy with G pay". Pri eshopoch nie je podstatné, v akej banke majú vedený účet.

V prípade straty alebo krádeže telefónu môžete najprv zistiť polohu telefónu vďaka funkcii „Nájdi moje zariadenie”. Potom ho môžete na diaľku buď uzamknúť novým heslom, alebo ho celý vymazať so všetkými údajmi. V každom prípade nie je nutné deaktivovať platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú.

Ďalšiu užitočnú funkciu tejto appky ocenia všetci, ktorí majú plnú peňaženku vernostných kariet. Tie si viete nahrať do appky tiež.

Okrem Slovenska je služba Google Pay dostupná v 17 krajinách: v Austrálii, Belgicku, Brazílii, Českej republike, Hongkongu, Írsku, Japonsku, Kanade, na Novom Zélande, v Poľsku, Rusku, Singapure, Spojenom kráľovstve, Španielsku, na Taiwane, Ukrajine a v USA.

----------------
*štatistika, Slovenská banková asociácia (Q3 2017)

 
Zdroj: Google, Foto: Google