Sporíte si v treťom pilieri? Uplatnite si daňovú úľavu!

27.03.2018 (08:30)

Tretí pilier ponúka možnosť odpočítať si príspevky, ktoré ste do neho vložili. Nezabudnite to vyznačiť v daňovom priznaní alebo požiadať vášho zamestnávateľa.



Ak si na dôchodok sporíte v doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS), máte možnosť ušetriť na daniach. Sporitelia túto možnosť radi využívajú. Dôležité však je, aby ste na to pred podaním daňového priznania nezabudli.

Z daní sa dajú odpočítať vklady do výšky 180 eur ročne. Úspora tak môže dosiahnuť až 34,20 eur každý rok. „Daňová úspora je jedným z motivátorov, pre ktorý ľudia vyhľadávajú III. pilier. Ďalším lákadlom je samotné zhodnocovanie investícií a príspevky firiem, ktoré prispievajú svojim zamestnancom na budúci dôchodok,“ hovorí Martin Višňovský, prezident Asociácie doplnkových dôchodcovských spoločností. V praxi to znamená, že ak si do III. piliera posielate aspoň 15 eur mesačne, môžete si znížiť daňový základ o spomínaných 180 eur. Ak máte zmluvu uzatvorenú po roku 2014, stačí o to požiadať zamestnávateľa. Ak máte staršiu zmluvu, viete si daňovú úľavu zaistiť dodatkovaním vašej účastníckej zmluvy.

Tretiemu pilieru sa darí, no záujem stále nie je dostatočný

Daňová úľava pre sporiteľov dnes nie je veľká, v minulosti sa dalo ušetriť ročne až 24-tisíc slovenských korún (dnešných 796,65 €). Zníženie daňovej úľavy v rámci III. piliera považujú správcovské spoločnosti za nie práve najšťastnejšie rozhodnutie. A to je i jeden z dôvodov, prečo si v III. pilieri sporí v súčasnosti iba 30 % Slovákov. Pre porovnanie, v susednom Česku si takto na dôchodok sporí až 85 % práceschopných ľudí. Priemerný Slovák má v III. pilieri nasporených okolo 2 300 eur.

„Počet účastníkov v doplnkovom dôchodkovom systéme je u nás malý aj kvôli nízkej finančnej gramotnosti a slabej podpore štátu, o ktorej Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností nepretržite rokuje,“ uvádza prezident ADDS Martin Višňovský.

 
Zdroj: NN Group, Foto: redakcia