Platobné karty na dovolenke

Stanislava Nevidzanová
CSOB logo
Pýtajte sa Stanislavy Nevidzanovej riaditeľky Odboru Komfort platieb, ČSOB, a.s. Vaše otázky prijímame od 12.7.do 12.08.2010
  • 30.07.2010 -  Prečo pri platbe kartou niektorí obchodníci vyžadujú PIN a niekde chcú iba podpis?
    02.08.2010 -  V súčasnosti sú všetky platobné karty (či embosované alebo neembosované) vydávané technológiou CHIP & PIN chránené PIN kódom, čo znamená, že autorizácia karty si vyžaduje zadanie PIN-u. Spôsob autorizácie platby však nezávisí iba od typu karty, ale aj od nastavenia POS terminálu obchodníka. Preto sa môže stať, že pri platbe kartou chránenou PIN kódom od Vás obchodník nebude PIN kód vyžadovať.
    Pri niektorých starších platobných kartách, ktoré sú ešte bez chipu, sa pri platbe vyžaduje iba autorizácia podpisom. Tieto karty sú po expirácii nahrádzané kartami s vyšším stupňom ochrany, pri ktorých sa vyžaduje autorizácia PIN kódom.
  • 27.07.2010 - Ako mám postupovať keď stratím kreditku v zahraničí? 
    28.07.2010 - Po odcudzení platobnej karty je potrebné ju okamžite zablokovať prostredníctvom zákazníckej linky. Následne môžete požiadať o vydanie núdzovej karty v zahraničí, alebo o výplatu núdzovej hotovosti v zahraničí. Výplata núdzovej hotovosti je rýchlejšia a efektívnejšia ako vydanie náhradnej karty. V oboch prípadoch sa vyžaduje súčinnosť klienta, avšak v prípade náhradnej karty je potrebná súčinnosť vo väčšom rozsahu. Vydanie takejto karty môže trvať približne 5 pracovných dní. Preto v prípade, že potrebujete peniaze rýchlo, je lepšie využiť výplatu núdzovej hotovosti.  
  • 26.07.2010 - Oplatí sa do zahraničia zmeniť si peniaze v banke na hotovosť alebo vybrať si hotovosť v cudzej mene priamo kartou v zahraničí?  
    28.07.2010 - Všeobecne klientom z bezpečnostných dôvodov neodporúčame mať pri sebe väčšiu hotovosť, iba menšiu sumu na drobné nákupy. Pred odchodom na dovolenku je dobré preveriť si, či má v danej krajine zastúpenie Vaša banková spoločnosť. Ak áno, priamo na mieste si dokážete z vybraných bankomatov vybrať peniaze za minimálny poplatok. Ak by ste cestovali napríklad na dovolenku do Bulharska a boli by ste našim klientom, v bankomatoch skupiny KBC si môžete vybrať hotovosť iba za 20 centov. Pred cestou do exotickejších krajín sveta odporúčame klientom pozrieť si vyhľadávač bankomatov tzv. ATM Locator, ktorý je k dispozícií na internetovej stránke spoločností VISA a MasterCard. 
  • 23.07.2010 - Sú úroky z nesplatenia úveru na kreditke vyššie ako úroky pri kontokorente? 
    26.07.2010 - Výška úrokových sadzieb na kreditných kartách je porovnateľná s úrokovými sadzbami na povolenom prečerpaní účtu. V prípade niektorých bánk v našom bankovom sektore sú úrokové sadzby na kreditných kartách o niečo málo vyššie než na povolenom prečerpaní. Tento rozdiel je však takmer zanedbateľný.
    Na druhej strane je potrebné zdôrazniť, že kreditná karta ponúka spravidla až 45 dňové bezúročné obdobie, pričom pri povolenom prečerpaní účtu sa úroky účtujú od prvého dňa čerpania prostriedkov. 
  • 22.07.2010 - Aký je rozdiel pri platení a poplatkoch pri kreditnej karte a embosovanej debetnej karte? 
    26.07.2010 - Ideálnym platobným nástrojom je kreditná karta, kde za vykonané platby či už doma alebo v zahraničí neplatíte. Rovnako bez poplatkov však môžete platiť aj s debetnou kartou, pokiaľ máte v danej banke aj balík služieb, ktorý v sebe zahŕňa aj platby kartou. Táto služba je súčasťou väčšiny balíkov služieb, ktoré banky ponúkajú. Napríklad v našej banke za platbu u obchodníka neplatí viac ako 90 % našich klientov. 
  • 20.07.2010 - Koľko ma bude stáť výmena bežnej debetnej karty pri strate? Záleží na druhu karty? 
    22.07.2010 - V súvislosti s platnosťou zákona o platobných službách pri strate a krádeži platobnej karty dnes už poplatok za blokáciu karty neplatíte bez ohľadu na typ karty. Výšku poplatku za vydanie banky si stanovuje každá banka individuálne.  
  • 16.07.2010 - Aké sú výhody platenia za nákup kartou? 
    19.07.2010 - Využívanie platobnej karty má veľa výhod a je stále obľúbenejšie. Približne od zavedenia eura vnímame narastajúci trend v používaní platobných kariet a pripisujeme ho niekoľkým faktorom.
    S príchodom eura nám v peňaženkách pribudlo viac mincí, čo ľudí motivuje siahať po platobných kartách viac ako v minulosti. Zaplatiť kartou sa dá v súčasnosti už takmer všade, nemusíte si sledovať, či máte pri sebe hotovosť, alebo kde je najbližší bankomat. V posledných rokoch narastá aj počet ľudí nakupujúcich cez internet, čo bez platobnej karty nie je možné.

    Okrem debetnej karty, ktorá sa používa najmä na bežné platby a vďaka ktorej máte prístup k peniazom na svojom účte, sa dostávajú do popredia aj kreditné karty. Využívané sú najmä ako finančná rezerva, ktorú môžete niekoľko týždňov využívať bezúročne. Ďalšou výhodu je, že ňou môžete platiť doma, či kdekoľvek vo svete zadarmo. 
  • 13.07.2010 - Mám nejaké zľavy ak použijem v zahraničí bankomat zo skupiny ČSOB? 
    14.07.2010 - Áno, mnohé banky zvýhodňujú svojich klientov pri výberoch z bankomatov v zahraničí, ktoré patria do ich bankovej skupiny. Napríklad ak si vyberáte hotovosť z bankomatu banky patriacej do skupiny KBC, je pre vás takýto výber výhodnejší. Takýto výber hotovosti debetnou kartou Vás stojí iba 0,20 €., čo je rovnaká suma akú by ste zaplatili pri výbere z domáceho bankomatu na Slovensku
    Ak využívate balík služieb ČSOB EXTRA POHODA, máte poplatky za výbery z bankomatov iných bánk v Eurozóne ako aj v rámci SR zahrnuté v cene tohto balíka.  
  • 13.07.2010 - Pri rezervácii ubytovania online je lepšie platiť kartou alebo cez internetbanking? 
    15.07.2010 - Odporučila by som zaplatiť kreditnou kartou. Pri platbe kreditnou kartou nie je dôležité, či ide o rezerváciu ubytovania v Európe, alebo napr. v Ázii, platba je stále bezplatná. 
  • 12.07.2010 - Je lepšie používať v zahraničnom bankomate kreditku alebo debetku? 
    14.07.2010 - Výber z bankomatu v zahraničí je pre vás výhodnejší realizovať debetnou kartou, nakoľko poplatok za takýto výber je nižší ako pri kreditnej karte.
    Niektoré banky majú vo vyšších typoch balíkov možnosť výberu debetnou kartou z bankomatu v zahraničí zahrnutú už v cene balíka. Napríklad ak máte u nás balík ČSOB Extra Pohoda, za výbery z bankomatu debetnou kartou v krajinách Eurozóny neplatíte. 
Ďalšie témy v poradenstve