V nákupoch luxusného vína dominujú Číňania

Autor: Stanislav Pánis, analytik J&T BANKY
10.10.2011 (14:15)

Rozširujúci sa počet ázijských milionárov výrazne vplýva nielen na rast dopytu po prémiových francúzskych vínach na aukciách, ale aj na „futures kontrakty“ budúcej úrody. Nie všetkým obchodníkom s vínom to robí radosť.  

Tvrdia, že ceny niektorých prestížnych ročníkov odrôd vín z juhu Francúzska dosahujú také rekordné úrovne, ktoré až odrádzajú od kúpy „osviežujúceho nápoja bohov“ a to aj zámožných milionárov z európskeho kontinentu. Pri cene 12-flaškovej kolekcie Chateau Lafite ročníka 1982 s cenou prevyšujúcou 100 tisíc dolárov sa ani nemožno čudovať.

Nielen zberatelia, ale aj samotní obchodníci dokonca začínajú pripúšťať, že na trhu s luxusnými vínami, najmä mladších ročníkov, sa vytvorila bublina, ktorá by mohla čoskoro spľasnúť a nastať väčšia korekcia. Odborníci označujú za šialenstvo nedávne zdvihnutie cien až o 80% ostatných ročníkov niektorými výrobcami vína v oblasti Bordeaux, ktoré pritom nie sú ešte ani nafľaškované a stále sa nachádzajú len v sudoch.

Okrem zníženia predaja „en primeur“ vína až o polovicu u veľkoobchodníkov, odborníci zaregistrovali aj pokles dynamiky rastu predajov na aukciách. Podľa prepočtov analytikov agentúry Bloomberg sa rast predaja troch najväčších aukčných domov na svete špecializujúcich sa aj na víno (Sotheby’s, Christie’s International and Acker, Merrall & Condit) spomalil za prvých šesť mesiacov na 46% oproti výraznému 88% -ému rastu za rovnaké obdobie roka 2010.

Špecializovaný burzový index Liv-ex Fine Wine 50 sledujúci ceny posledných desiatich ročníkov (aktuálne 1999 - 2008) vín Bordeaux First Growth stratil za september až 7% svojej hodnoty, pričom za uplynulých 12 mesiacov rástol o 8,4 % pri 155% -nom raste za ostatných päť rokov.

Budúce predajné ceny väčšiny nových ročníkov však pokračujú v raste. Napríklad Chateau Austone ročník 2010 sa predával za 1120 eur za fľašu, čo je 17%-ný rast oproti predošlému ročníku. Cena fľaše Chateau Latour 2010 sa pohybuje okolo 780 eur, a to je o 30% viac ako rovnako kvalitne hodnotený zber z roku 2009.

Obchodníci to pripisujú aj pretrvávajúcemu záujmu čínskych zákazníkov, ktorí začali kúpu delikátnych vín považovať za formu alternatívnej investície. Díleri však naznačujú, že z ostatného prudkého rastu cien sú ohromení aj ázijskí zberatelia a začali sa viac orientovať aj na staršie ročníky vína nakupované mimo burzy cez špecializované aukcie. Dôkazom je aj medziročné zdvojnásobenie objemu predajov vín cez aukčné siene Sotheby´s, Christie´s a Acker, Merrall & Condit v roku 2010 na rekordných takmer 260 miliónov dolárov vďaka úspešným aukciám v Hong Kongu. Až 70% produkcie vín vydraženej cez aukčné domy končí práve v ázijskom regióne.

Zdá sa tak, že ak si budú chcieť európski a americkí labužníci vychutnať kvalitné (nielen) francúzske vína, v budúcnosti musia siahnuť hlbšie do vrecka a stále viac bojovať s bohatnúcou Áziou.
 
Zdroj: J&T BANKA,