Cestovné poistenie ku platobnej karte má limity

Autor: Andrej Dorič
16.12.2011 (08:00)

Poistenie na dovolenku či pracovnú cestu si nemusíte vybavovať iba v poisťovni. Banky ho ponúkajú k platobným kartám. Čo všetko také poistenie kryje?

Banky na Slovensku ponúkajú cestovné poistenie ku všetkým debetným i kreditným platobným kartám ako doplnkovú službu. BANKY.sk zisťovali aký je rozdiel medzi cestovným poistením na platobnej karte a bežným cestovným poistením. Zaujímala nás cena a rozsah krytia.
 
Dana Škublová, riaditeľka odboru Bankopoistenie v ČSOB vidí rozdiel najmä v tom, že pri bežnom cestovnom poistení si viete cestovné poistenie vyskladať „na mieru“ podľa svojich potrieb. Na druhej strane cestovné poistenie ku kartám je unifikovanejší produkt zostavený tak, aby pokryl potreby čo najširšieho spektra klientov. “Cestovné poistenie k platobným kartám má celosvetovú platnosť, okrem základného poistenia liečebných nákladov zahŕňa aj poistenie zodpovednosti za škody na zdraví a majetku ako i poistenie batožiny,“ dopĺňa Škublová. Cestovné poistenie Standard ku kreditnej karte v ČSOB vás vyjde na rok 18,30 eur.

Rozdiely v spomínaných poisteniach sú aj v rozsahu krytia. Vo VÚB banke dostanete napríklad ku kreditnej karte American Express bezplatné cestovné úrazové poistenie až do 75 000 USD a poistenie liečebných nákladov až do výšky 250 000 USD. Súčasťou poistenia k flexiúčtu alebo poistenia zriadeného samostatne je úrazové poistenie kryté iba do 15 000 eur a poistenie liečebných nákladov je kryté do 200 000 eur. Ak ste klientom UniCredit Bank a máte kreditnú kartu Diners Club White, tak v cene karty je zahrnuté aj cestovné poistenie s poistným krytím až do výšky 6 mil. eur platné po celom svete.

Vo VÚB banke je tiež rozdielny vek dokedy si môžete kúpiť poistenie. “Cestovné poistenie k účtu a individuálne cestovné poistenie je pre ľudí vo veku max. 65 rokov, pri kreditkách American Express poistenie platí až do veku 80 rokov,” dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Cestovné poistenie si môžete ku karte vybaviť na celý rok. Poistenie sa vám zvyčajne automaticky predlžuje. Lenže v zahraničí s týmto druhom poistenia nemôžete stráviť rok v jednom kuse. Banky obmedzujú pobyt na 45, 60 alebo 90 dní. Potom by ste sa mali vrátiť domov alebo stačí, aby na pobočku prišiel váš rodinný príslušník a dopoistil vás. Počet výjazdov do zahraničia je neobmedzený. “Výhodou tohto poistenia je, že sa vzťahuje na neobmedzený počet vycestovaní počas platnosti poistnej zmluvy za podmienky, že dĺžka jedného pobytu v zahraničí nepresiahne 30 alebo 60 dní,” dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Táto banka ponúka cestovné poistenie v spolupráci s Union poisťovňou.

Ak sa v zahraničí rozhodnete zostať dlhšie ako je platnosť poistenia môžete sa dopoistiť cez internet, ale banky majú obmedzenia. V ČSOB sa môžete dopoistiť iba na 10 dní od skončenia platnosti predchádzajúcej zmluvy.

Pozrite si tiež:
Foto: redakcia