Lov na klientov cez bežné účty

Autor: Andrej Dorič
17.04.2012 (07:30)

Banky vám niekedy predajú aj to čo nechcete alebo nepotrebujete. Používajú na to lákadlá ako bežný účet zadarmo. 
 
Viaceré banky na Slovensku ponúkajú založenie aj vedenie bežného účtu bez poplatkov, ale musíte si lacný účet zaslúžiť. „OTP banka v rámci jej vernostného programu a v rámci manželskej zľavy je ponúka zľavu z poplatku za balík na bežnom účte, čiže tieto zľavy sú naviazané na bežné účty,“ informuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa banky.

Ak si otvoríte účet V Prima banke ste odmeňovaný za každú platbu kartou a to 0,5% z hodnoty nákupu. „Takýmto spôsobom si znižuje mesačný poplatok za vedeniu účtu. Zároveň má takýto klient možnosť získať termínovaný vklad s výhodnejšou úrokovou sadzbou,“ informuje Naďa Urbanová, hovorkyňa Prima banky.

Bežný účet nie na všetko

A druhej strane, ak chcete v OTP banke sporiť na termínovanom alebo sporiacom účte nie je potrebné mať v banke otvorený bežný účet. Podobne bez otvorenia účtu môžete dostať v tejto banke aj hypotéku. 
V Prima banke tiež nie je otvorenie termínovaného vkladu naviazané na otvorenie osobného účtu. „Klienti, s osobným účtom však získavajú o 0,5 % vyššiu úrokovú sadzbu, pri dvojročnej viazanosti tak môžu získať úrokovú sadzbu až 3,50 % ročne a pri trojročnej až 4,20 % p.a.,“ dodáva Urbanová.

Naopak, v Zuno banke je podmienkou na otvorenie sporiaceho účtu či termínovaného vkladu založenie bežného účtu. Ten však banka poskytuje za nulový poplatok všetkým klientom. Otvoríte si ho sami pár klikmi na internete a zmluvu vám doručí kuriér. „V niektorých bankách si klienti síce nemusia spolu s týmito produktmi zakladať bežný účet, štandardne sa však nevyhnú návšteve pobočky alebo podmienke minimálnemu vkladu,“ vysvetľuje Katarína Jurigová, hovorkyňa Zuno bank. 

Neprehliadnite:
Úver môžu získať aj ľudia so zmluvou na dobu určitú 
Online účet pre cudzincov je problém 
Presun účtu do mesiaca nestihnete



Zľavy na úveroch

Banky lákajú klientov na zľavy pri úveroch, ak si na jej účet budete posielať pravidelne výplatu. Banka tak získa lepší prehľad o vašich financiách a môže vám ľahšie poskytnúť úver. „Klientovi znížime úrokovú sadzbu o 0,2% pre úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a o 0,8% pre úvery bez zabezpečenia,“ hovorí Krenyitzká. 

Prima banka vám k osobnému účtu pribalí výhodu pri čerpaní hypotéky alebo spotrebného úveru. Ten získate bez spracovateľského poplatku a tiež bez dokladovania príjmu. 

Na druhej strane, ak ste banke neverní a prestanete si na účet posielať pravidelne výplatu môže sa vám stať, že o výhody za vernosť prídete. Napríklad UniCredit Bank vám v tomto prípade zruší povolené prečerpanie. Zuno banka zľavy spojené s pravidelným príjmom zasielaným na bežný účet neponúka.