bShop – Bankový internetový obchod naberá na obrátkach

Autor: Ľudovít Petržala
24.07.2012 (07:00)

 Nákupy cez internet sú čoraz populárnejšie. Z pohodlia domova sa už bežne dá kúpiť alebo objednať aj bankový produkt. Aké produkty sa najčastejšie predávajú online?
 
Tak ako dnes nie je výnimočná kúpa dovolenky, oblečenia, kozmetiky priamo z pohodlia obývačky, nie je výnimočná ani kúpa alebo objednávka bankového produktu online. Stačí navštíviť webovú stránku banky a už si len vybrať. Prakticky každá banka v rámci svojho internet bankingu ponúka svoje produkty aj online.BANKY.sk zisťovali, aké produkty finančné domy ponúkajú a sústredili sme sa aj na prípadnú zákaznícku podporu. 

Klienti Slovenskej sporiteľne si v elektronickom bankovníctve môžu zriadiť účty, sporenia k účtu, povolené prečerpania a platobné karty. Michal Grajciar vedúci elektronických kanálov a platieb Slovenskej sporiteľne pre BANKY.sk hovorí, že online nakupovanie bankových produktov je obľúbené rovnako u mužov ako aj u žien. „Čo sa týka produkcie predaja cez online, môžeme ho prirovnať produkcii jedného regiónu (obchodné miesta Slovenskej sporiteľne sú rozdelené do 8 regiónov),“ dodáva.

Tatra banka online produkty a teda aj klientov rozdeľuje na dve skupiny. Prvou sú produkty pre vybraných klientov v kampani a tie sú: predschválený bezúčelový úver, predschválená kreditná karta pre klienta s informáciou v jeho profile Internet bankingu. 

Druhou skupinou sú všeobecní klienti a tí si môžu v banke otvoriť konto s možnosťou investície (jednorazová investícia alebo Program sporenia s výberom stratégie a konkrétnej sumy). Prevod si môžete na dané konto realizovať sami cez Internet banking okamžite. Tatra banka ponúka aj službu i:deposit (forma terminovaného vkladu cez Internet banking). 

VÚB ponúka cez internet termínovaný účet, bezúčelovú flexipôžičku, kreditnú kartu a povolené prečerpanie ( posledné tri len pre klientov s osobnou úverovou linkou) a možnosť investovania do podielových fondov.

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky hovoría, že banka poskytuje aj rôzne špeciálne zvýhodnenia pre produkty zakúpené online. V prípade termínovaných účtov je to pri vybraných produktoch výhodnejšia sadzba ako keby klient požiadal na pobočke, pri online flexipôžičke poskytuje VÚB klientom 50% zľavu z poplatku za poskytnutie úveru. Podiel online produktov v porovnaní k predaju cez pobočky je podľa Walterovej približne 3-5%.

Pozrite si tiež:
Záloha za dovolenku mimo EÚ môže byť dosť drahá
Aj drobné informácie z banky niečo stoja
Chyba pri posielaní platby vás môže vyjsť draho
Foto: BANKY.sk