Na začiatku tridsiatky sa oplatí hypotéka pre mladých

Autor: Andrej Dorič
19.09.2012 (07:00)

Keď nemáte vysoký mesačný príjem, máte pod 35 rokov a chceli by ste bývať vo svojom oplatí sa zabojovať o dotovanú hypotéku pre mladých.  
 
Na BANKY.sk sa obrátila čitateľka, ktorá by si rada zobrala úver na bývanie v hodnote 30 tisíc eur. Požičať si plánuje polovicu. Má 32 rokov, je slobodná a má čistý príjem 500 eur. Zisťovali sme aký úver by jej banky na Slovensku odporučili?

Väčšina oslovených bank by je odporúčala hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých, pri ktorom získa zľavu až 3% k úrokovej sadzbe (2% jej poskytne štát a 1% banka), ale len na prvých 5 rokov splácania. Čitateľka by splnila podmienku pri štátnej hypotéke aj ohľadom príjmu nižšieho ako 1000 eur a aj podmienku veku. 

Ak by sa náhodou v priebehu tých 5 rokov vydala a jej manžel by nespĺňal podmienku nižšieho príjmu či veku mohla by úver čerpať aj naďalej hoci podmienky tvrdia, že ich musia spĺňať obaja manželia. „Podmienky pre uplatnenie štátneho príspevku pre mladých musí klient spĺňať ku dňu podania žiadosti o úver. Ak by sa vydala počas trvania úveru, naďalej môže zvýhodnený úver uplatňovať,” vysvetľuje Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky.

Výhodou pri tejto hypotéke je aj to, že môžete požiadať kedykoľvek počas splácania hypotéky o odklad splátky istiny, alebo zníženie splátky až na polovicu na dobu 2 rokov pri narodení dieťaťa. Tento úver môžete aj mimoriadne splatiť bez poplatku.

Splátky okolo 50 až 80 eur mesačne

V OTP banke by naša čitateľka splácala pri hypotéke na 25 rokov po 63,51 eur mesačne. “Pri 30 ročnom úvere by bola splátka nižšia - 55,37 eur,” informuje Zuzana Krenyitzká. Úrok na rok by bol 4,99% - 3 % štátny príspevok pre mladých a fixovaný by bol tiež na 1 rok.

VÚB banka odporúča našej čitateľke flexihypotéku. “Je výhodna najmä kvôli úrokovej sadzbe a dlhej lehote splatnosti. Klientka môze vyuziť aj štátnu podporu vo forme štátneho príspevku k úrokovej sadzbe,” vysvetľuje, Alena Walterová hovorkyňa VÚB banky. Pri flexihypotéke na 25 rokov by splácala po 80 eur mesačne a pri 30 ročnom úvere by bola splátka 73 eur. 

Odporúčané hypotéky

Mesačná splátka pri 25 ročnom úvere Mesačná splátka pri 30 ročnom úvere
OTP banka 63,51 (fix na 1 rok) 55,37 eur  (fix na 1 rok)
VÚB banka  80 eur (fix na 5 rokov) 72,48 eur  (fix na 5 rokov)
Volksbank  80 eur  (fix na 5 rokov) 73 eur  (fix na 5 rokov)



Jana Lukáčová, hovorkyňa Volksbanky, uvádza, že pri hypotéke pre mladých na 25 rokov by čitateľka splácala mesačne 80 eur, pri fixnom úroku na 5 rokov. Pri 30 ročnej hypotéke by klesla jej mesačná splátka na 72,48 eur. Úrok 5,1% by bol znížený o príspevok banky na 4,1%. Ročná percentuálna miera nákladov by bolo 4,81% a poplatok za poskytnutie úveru 209 eur. 

Pozor na nečakané poplatky

V OTP banke klienti neplatia poplatok za poskytnutie úveru a ani žiadne iné vstupné poplatky.
Vo VÚB banke zaplatíte poplatky za ocenenie nehnuteľnosti (od 100 do 150 eur podľa toho či ide o byt alebo dom) a poplatok za poskytnutie úveru, ktorý je 0,80 % z objemu úveru, ale minimálne 200 eur a maximálne 1000 eur.

Okrem toho pri hypotéke treba počítať aj s poplatkom za zápis záložného práva, ktorý sa platí priamo na katastri. “Banky však často v rámci rôzných marketingových kampaní ponúkajú zľavu z poplatkov alebo ich môžu klientovi spätne vrátiť,” vysvetľuje Alena Walterová. 

Ostatné banky na trhu ponúkajú podobné produkty, navyše na jeseň mnohé prichádzajú s akciovými zľavami. Treba sledovať webe jednotlivých bánk, informovať sa vo viacerých bankách osobne a porovnávať. 


Neprehliadnite:
Hypotéka pre mladých bude opäť prístupnejšia
Banky ponúkajú akcie na hypotéky
Hypotéka či spotrebný úver na bývanie?
Foto: Ivan Sedlák