Koľko banky zarobili na poplatkoch

Autor: Andrej Dorič
08.04.2013 (07:00)

BANKY.sk zisťovali aký podiel tvorili výnosy z poplatkov na bankových minuloročných príjmoch.  
 
Banky na Slovensku zarábajú najviac na úrokových rozdieloch. Na vkladoch majú úroky nižšie a stále klesajú a na úveroch sú sadzby vyššie. Tieto príjmy tvoria zhruba 70 až 80% zo všetkých bankových príjmov.

BANKY.sk viac zaujímalo koľko banky zarobili na poplatkoch, ktoré sú často kritizované ako vysoké či neopodstatnené. Niektoré banky nám prezradili viac iné menej.

OTP banke príjmy z poplatkov tvoria niečo viac ako pätinu príjmov. “Na celkových prevádzkových príjmoch sa podieľali poplatky 21%, 79% tvorili čistý úrokový príjem a iné prevádzkové výnosy,” informuje Martin Šabo, hovorca OTP banky.

VÚB najviac zarábala na poplatkoch za účty

VÚB banka dosiahla v minulom roku prevádzkové výnosy vo výške 481,7 mil. eur z toho čisté výnosy z poplatkov a provízií tvorili 109,6 mil. eur, čo je niečo vyše 22%. 

Táto banka nám prezradila aj to, ktoré konkrétne poplatky tvorili väčšinu príjmov z celkových poplatkových výnosov. Najviac banka zarábala na poplatkoch spojených s bežnými účtami (34%). Poplatky za úvery a záruky tvorili 27% z jej poplatkových príjmov. Menej jej priniesli poplatky za transakcie a platby (17%) a poplatky za sprostredkovanie poistenia (9%).

VÚB banke medziročne vzrástli výnosov z poplatkov iba mierne o 1,1%. „Najvýraznejšie rástli poplatky súvisiace so sprostredkovaním poistenia (+13,3%), naopak pokles sme evidovali pri poplatkoch za podielové listy (-21,2%),“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa banky.

Tajné zloženie príjmov

Tatra banka je tajnostkárka, čo sa týka informácii o štruktúre jej príjmov. Nechcela nám prezradiť ani podiel výnosov z poplatkov ani štruktúru poplatkových príjmov. 

„Výška poplatkov, sú výsledkom strategických rozhodnutí banky,“ informovala Marína Smolková
Hovorkyňa, Tatra banky. 

Tatra banka však prezradila, že jej čisté výnosy z poplatkov a provízií medziročne vzrástli v minulom roku o 6,30 % na úroveň 110,2 mil. eur. Čistý príjem z poplatkov a provízií klesol o 2,2 % aj Slovenskej sporiteľni.

Na druhej strane J&T banke príjmy z poplatkov a provízzi v minulom roku vzrástli o 5,31%.


Neprehliadnite:
Foto: Ivan Sedlák