Niekoľko bánk obnovilo poplatok za vklad v hotovosti na účet

Autor: Andrej Dorič
03.06.2013 (07:00)

Väčšina bánk na Slovensku od začiatku decembra zrušili dočasne na pol roka poplatky za vklad na vlastný účet pre bežných klientov. Od začiatku júna poplatky obnovili len niektoré banky.  
 
BANKY.sk zisťovali, ktoré banky sa k tomu nepopulárnemu poplatku po polročných prázdninách vrátili a ktoré nie. Skúmali sme tiež v akej výške bude poplatok a prečo ho banky znova zaviedli či zrušili. 


Z oslovených bánk sa k poplatku vrátili OTP banka a ČSOB. „Poplatok bude uplatňovaný a jeho výška ostáva rovnaká, ako bola do konca novembra minulého roka teda 50 centov,“ informuje Martin Šabo, hovorca OTP banky.

Rovnaký poplatok zaplatia od začiatku júna aj klienti ČSOB. Zuzana Eliášová však tvrdí, že väčšiny klientov sa tento poplatok nedotkne. „Opätovné zavedenie tohto poplatku sa nedotkne 98% retailových klientov, ktorí majú túto službu u nás bezplatne v rámci balíka služieb,“ vysvetľuje. 

Slovenská sporiteľňa prezradila, že už neplánujeme opätovne zaviesť tento poplatok. Podobne bude postupovať aj J&T Banka, ktorá natrvalo ruší poplatok za vklad v hotovosti.

Tatra banka zrušila tento poplatok pre bežných občanov ešte na jar v roku 2010 a nechystá sa ho obnoviť ani po polroku.

UniCredit Bank sa tiež rozhodla nevyberať tento poplatok po prvom júni.

Jedna z mála bánk ,ktorá tento poplatok vôbec nezrušila a bude ho mať aj naďalej je Prima banka. Obhajuje sa tým, že chce podporiť u klientov záujem o bezhotovostný platobný styk.

Neprehliadnite:


Slovenská banková asociácia vyzvala v septembri minulého roka všetkých svojich členov k spoločnej iniciatíve za dočasné zrušenie poplatku za vklad v hotovosti. Celkovo 13 bánk sa na základe toho rozhodlo, že v stanovenom období od 1. decembra do 31. mája 2013 nebude vyberať poplatok od klientov

Dôležitá je tiež informácia, že poplatok bol zrušený iba pre bežných klientov a živnostníkov, firmy ho odpustený nemali. Tie platili v jednotlivých bankách od 50 centov do 1,30 eura. Tiež poplatok na cudzí účet banky zväčša neodpustili.

Pozor si dajte tiež na poplatky pri vklade veľkého počtu mincí na účet. Ten môžu banky spoplatňovať extra, pretože tvrdia, že s mincami majú viac práce.  
Foto: Ivan Sedlák