Odmeny pri študentských účtoch nie sú závratné

Autor: Andrej Dorič
05.09.2013 (07:00)

Banky lákajú študentov na lacné či bezplatné účty, na bonusy za platby kartou či na iné zľavy z poplatkov.  
 
BANKY.sk sa pozreli bližšie na to, čo okrem výhodnej ceny banky mladým ľuďom ponúkajú pri založení účtu, aby si ich odchytili a udržali.

Niekoľko bánk odmeňuje študentov za aktivitu pri platbách kartou, či za pohyby na účte. OTP banka vám ponúka odmenu 0,5% z nákupov k Ready kontu < 18. Vysokoškoláci už túto výhodu nemajú keďže pri Ready konte<26 táto odmena nie je. 

Percento odplaty za nákupy je dosť malé. Ak by stredoškolák chcel získať odmenu 1 euro, musel by zaplatiť kartou 200 eur mesačne, čo je na študenta vysoká suma.

Napriek tomu, Martin Šabo, hovorca OTP banky tvrdí, že v medziročnom porovnaní sa objem transakcií u tejto skupiny klientov zvýšil o viac ako 75%, takže tento benefit je využívaný.

Za platby kartou, vydanou k študentskému účtu, získate odmenu vo výške 0,5% zo súčtu platieb aj v Prima banke.

Neprehliadnite  

SMSky a vklady bez poplatkov


Slovenská sporiteľňa ponúka pre študentov Osobný účet Študent. Táto banka ponúka ako novinku k študentskému účtu aj SMS notifikácia bez poplatkov, ale len pri platbách nad 20 eur. SMS notifikáciu v cene študentského balíka ponúka aj Tatra banka.

Niektoré banky ponúkajú študentom bez poplatkov aj vklady v hotovosti na pobočke, za ktoré sa bežne platí. Túto službu má Sberbank v rámci nového produktu môjÚČETgo, ktorý uviedla na trh iba začiatkom septembra.
 

Poistenie ako bonus


OTP banka ponúka tiež k študentskému účtu dva druhy úrazového poistenia, ale nie zadarmo. Priplatíte si za nich podľa druhu účtu od 9,73 eur ročne až do 13,08 eur. Tieto poistenia sú poskytované ako voliteľná súčasť medzinárodnej platobnej karty Ready, ktorú má študent v rámci balíka a nemusí si za ňu priplatiť.

Poistenie krádeže dokladov, kľúčov, tašky, peňaženky a straty dokladov do výšky 100 eur ponúka s študentskému účtu Start konto aj VÚB banka.

 

Odmeny na študentských účtoch

Banka druh služby
CSOB
povolené prečerpanie, až do výšky 600 €
povolené prečerpanie do výšky 150 € je bezúročné
Sberbank
môjÚČETgo
v cene sú všetky vklady v hotovosti
OTP banka
odmena 0,5% z objemu platieb kartou
Prima banka
odmena 0,5% z objemu platieb kartou
Slov. sporitelna
bezplatná SMS notifikácia nad 20 eur
Tatra banka
možnosť zriadiť si bezkontaktné mobilné platby (za poplatok) a SMS notifikácia v cene balíka 
UCB
50% zľava na platobnú nálepku StickAir
VUB
poistenie krádeže dokladov, kľúčov, tašky, peňaženky a straty dokladov do výšky 100 eur
 

Zlacnený účet za vysoký zostatok


Prima banka má študentský účet za cenu 1,9 eura, ale môžete ho mať aj zadarmo ak máte na účte priemerný denný kreditný zostatok vyšší ako 1000 eur. Zdá sa vám to veľa a čo to vlastne znamená? Musíte mať stále na účte viac ako tisíc eur alebo stačí ich tam mať na konci mesiaca?

„Priemerný zostatok sa určí ako podiel súčtu kreditných zostatkov na Študentskom účte zrátaný za jednotlivé dni a počtu dni v kalendárnom mesiaci,“ vysvetľuje Kristína Pelcrová z komunikačného oddelenia Prima banky. Banka vám za tieto peniaze ponúkne úrokovou sadzbou 2,0% ročne, čo je pri bežnom účte lákavá ponuka.
Foto: Ivan Sedlák