Ako používať karty na dovolenke

Dana Škublová
CSOB
Pýtajte sa Dany Škublovej, riaditeľky Odboru depozít a platieb pre retail a SME ČSOB. Vaše otázky prijímame od 15. júna do 31. júla 2014.  
  • 28.07.2014 - Ak som zaplatil zálohu cez internet na zlý účet, môžem peniaze dostať späť? 
    28.07.2014 - Ak klient pošle finančné prostriedky na neexistujúci účet v inej banke, takáto platba je zvyčajne vrátená späť odosielateľovi. V prípade, že klient zadá platbu zo svojho účtu omylom na účet iného príjemcu ako pôvodne chcel, môže požiadať banku o sprostredkovanie vrátenia platby.
    Banka však negarantuje klientovi, že mu bude platba vrátená, nakoľko je na dobrovoľnosti klienta, či udelí súhlas na vrátenie finančných prostriedkov.
    Ak príjemca neudelí súhlas s vrátením finančných prostriedkov a nevráti predmetnú platbu, jedná sa o bezdôvodné obohatenie a ČSOB zasiela žiadosť o identifikáciu príjemcu platby spolu s vyhlásením platiteľa, že mu vznikla majetková ujma.
    Akonáhle náš klient (platiteľ) obdrží identifikačné údaje príjemcu, je na ňom, aby súdne vymáhal túto pohľadávku.
     
  • 22.07.2014 - Ako rýchlo prídu peniaze pri zahraničnom prevode na účet prijímateľa? 
    23.07.2014 - V prípade SEPA platobných operácií v mene eur v rámci SEPA krajín je takáto platba pripísaná na účet banky príjemcu nasledujúci pracovný deň po splatnosti.
    V prípade iných cezhraničných platobných operácií je platba pripísaná na účet banky príjemcu dva pracovné dni po splatnosti.
     
  • 21.07.2014 - Koľko ma vyjde prevod 500 eur cez internetbanking do Chorvátska? 
    21.07.2014 - Chorvátsko patrí medzi SEPA krajiny, to znamená, že pokiaľ bude klient realizovať spomínaný prevod – ako SEPA platbu cez elektronické bankovníctvo, tak takýto prevod je spoplatnený vo výške 0,15 € . 
  • 17.07.2014 - Zaplatil som kartou cez internet za rezerváciu hotela. Na internetbankingu je čiastka aj po dvoch dňoch v stave rezervované položky. Prečo je to tak? 
    17.07.2014 - Dôvodom je fakt, že platobná kartová schéma je realizovaná v dvoch krokoch:
    Autorizácia platba overenie platby hocikde na svete a s hocijakou kartou - rezervujú sa prostriedky na učte klienta,
    Samotné zúčtovanie platby – prebehne fyzická výmena informácii o platbe a prevod peňazí medzi bankami z celého sveta cez zúčtovanie v kartovej spoločnosť. Medzi slovenskými bankami je to spravidla do 2 pracovných dní, následne je rezervácia na učte klienta uvoľnená a zaúčtovaná reálna platba.
     
  • 15.07.2014 - Ušetrím ak za ubytovanie zaplatím na internete kartou? 
    16.07.2014 - Platby platobnou kartou aj na internete sú vo väčšine bánk bezplatné. To znamená, že sa nespoplatňujú a použitý kurz prepočtu z cudzej meny do eur mimo Eurozónu je spravidla výhodnejší, ako sú platby s hotovosťou, ktorá bola vymenená komerčným kurzom v miestnej zmenárni alebo banke. 
  • 14.07.2014 - Aký je rozdiel v poplatkoch za prevod do zahraničia cez internet a v pobočke? 
    15.07.2014 - Poplatky za SEPA platbu, čo je platba v rámci SR v mene eur a v rámci SEPA krajín v mene eur, sú nasledovné:
    Odoslaná platba v pobočke – 1,20 €,
    Odoslaná platba elektronicky – 0,15 € .
    Poplatky za cezhraničné platobné operácie, ide o platby do zahraničia, ktoré nespĺňajú podmienky SEPA platby, sú nasledovne :
    Odoslaná platba v pobočke – 0,5% min. 18 € max. 50 €,
    Odoslaná platba elektronicky – 0,4% min. 10 € max. 40 €.
     
  • 10.07.2014 - Chcem zaplatiť zálohu za ubytovanie do zahraničia. Ako to mám robiť, aby to bolo čo najlacnejšie z hľadiska poplatkov? 
    11.07.2014 - Možnosti sú rôzne, záleží od druhu ubytovania. Platby kartou sú spravidla možné v hoteloch a penziónoch, pričom ma klient garantované, že za platbu dostane službu a spravidla sú aj výhodnejšie kurzy.
    S platobnou kartou je možné výhodnejšie zaplatiť cez e-shop stránky hotela, penziónu, alebo cez rezervačné ubytovacie systémy – bookovacie agentúry, možnosťou je aj platba priamo cez hotel, ktorý pri objednávke ubytovania vytvorí zálohovú platbu pomocou tzv. predautorizácie a po nastúpení na pobyt dôjde k dokončeniu transakcie pomocou fyzickej prítomnosti karty.
     
  • 09.07.2014 - Oplatí sa mi nosiť na dovolenku karty VISA aj MasterCard alebo stačí jedna z nich? 
    10.07.2014 - Do zahraničia odporúčame cestovať s dvoma typmi kariet – debetnou aj kreditnou. Ideálne je mať so sebou karty viacerých spoločností (napr. VISA, MasterCard). Správnym používaním oboch kariet dokážete ušetriť na poplatkoch, resp. ich neplatiť vôbec.
    Priamo v obchode si dovolenkár môže veľmi jednoducho overiť možnosť platiť kartou. Logo, ktoré by malo byť viditeľné napríklad na dverách obchodu, by malo byť totožné s logom na jeho karte. Karty značky VISA aj MasterCard sú akceptované v štandardných dovolenkových destináciách, v niektorých krajinách je vyššia akceptácia embosovaných kariet.
     
  • 08.07.2014 - Je možné doručiť mi novú platobnú kartu za hranice? Ako dlho to môže trvať do Chorvátska? 
    09.07.2014 - ČSOB ponúka službu vydanie núdzovej karty v zahraničí s dočasnou platnosťou na 3 mesiace, prípadne výplatu núdzovej hotovosti v zahraničí, službu banka spoplatňuje podľa aktuálneho sadzobníka. Do Chorvátska je vám karta dodaná do cca 10 pracovných dní. Odporúčame preto nosiť so sebou na dovolenku dve karty – kreditnú a debetnú, z toho len jednu brať so sebou, aby v prípade straty či krádeže a následnej blokácie mal druhú kartu k dispozícii.  
  • 07.07.2014 - Môžem si kartu sa aj dočasne zablokovať cez mobilnú aplikáciu? 
    07.07.2014 - Áno, kartu je možné zablokovať priamo cez bezplatnú mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking. 
1 2 »
Ďalšie témy v poradenstve