Spotrebné úvery

Angelika Farkašová
 PB

Pýtajte sa Angeliky Farkašovej, riaditeľka odboru produktov Poštovej banky. Vaše otázky prijímame od 1. novembra do 31. decembra 2014. 
  • 23.12.2014 - Je rozdiel je v sankčných úrokoch za omeškanie splátky medzi bankou a nebankovkou? 
    23.12.2014 - Výška sankčných poplatkov v banke je limitované platnou legislatívou. Preto ak sa rozhodujete o úvere v nebankovke, odporúčame vám informovať sa o výške sankčných poplatkov, ktoré vám v prípade platobnej neschopnosti hrozia. V niektorých nebankových spoločnostiach môžu byť z finančného hľadiska často likvidačné.  
  • 22.12.2014 - Môžem v banke čakať nižší úrok na spotrebiteľských úveroch ako v nebankovke? 
    22.12.2014 - Pri úverových produktoch môžeme povedať, že banky majú spravidla nižšie úrokové sadzby, ako nebankové spoločnosti. Pre vás ako klienta je však dôležité, aby ste si okrem úrokov overili aj výšku poplatku za poskytnutie úveru. Napríklad Poštová banka poplatok za poskytnutie úveru vôbec neúčtuje. Poplatky za vedenie či predčasné splatenie v bankách klient takisto neplatí. Preto by ste sa mali primárne riadiť RPMN, ktorá poukazuje na celkové náklady spojené s pôžičkou.  
  • 18.12.2014 - Môže klient kvôli nesplatenému spotrebiteľskému úveru prísť o dom? 
    19.12.2014 - Keďže spotrebiteľské úvery štandardne nie sú zabezpečené nehnuteľnosťou, nemusíte sa ničoho obávať. Nehnuteľnosť zakladáte v prípade úverov na bývanie či hypotekárnych úveroch. Ide o vysoké úvery, ktoré majú spravidla splatnosť viac ako 10 rokov. 
  • 17.12.2014 - Kedy musím mať pri žiadosti o úver aj ručiteľa?  
    18.12.2014 - Ručiteľa pri spotrebnom úvere potrebujte napríklad v prípade, že si chcete vziať vyšší úver, ako by vám banka mohla poskytnúť vzhľadom na váš príjem. Ručiteľ by však mal vedieť, že ak dlžník svoj úver nebude splácať, banka požiada o splácanie jeho.  
  • 16.12.2014 - Aký je rozdiel medzi spotrebákom a povoleným prečerpaním a úverom z kreditky? 
    17.12.2014 - Vo všeobecnosti platí, že povolené prečerpanie alebo kreditnú kartu je vhodné využívať len na preklenutie krátkodobého výpadku finančných prostriedkov. Pri týchto typoch úveru môžete čerpať prostriedky len do výšky stanoveného limitu. Banka počíta úroky za tie dni, v ktorých ste povolené prečerpanie či kreditnú kartu využívali (napríklad, ak ste využili v rámci povoleného prečerpania 100 eur a o 5 dní vám na účet príde mzda a teda ich na účet vrátite, zaplatíte úrok iba za tých 5 dní). Nie je tu stanovená presná výška mesačnej splátky.
    V prípade, že potrebujete požičať vyššiu sumu, odporúčame siahnuť po spotrebnom úvere. Oproti povolenému prečerpaniu prináša viacero výhod. V prvom rade môžete získať nižšiu úrokovú sadzbu pri výhodnejších mesačných splátkach. Každý mesiac presne viete, aká vysoká je vaša splátka a kedy je potrebné ju uhradiť. V Poštovej banke si môžete požičať už od 100 eur a svoj úver môžete splatiť už aj po 5 mesiacoch. Zároveň sa nemusíte báť poplatkov za spracovanie úveru, ktorý napríklad v Poštovej banke neúčtujeme vôbec. 
  • 15.12.2014 - Kedy môže banka odmietnúť vypustiť expartnera z úveru? 
    16.12.2014 - V prípade, že expartner pri úvere vystupuje ako spoludlžník, je rovnako zodpovedný za riadne a včasné splácanie pohľadávky ako dlžník.
    V prípade, že chce byť expartner vypustený ako spoludlžník z úverového vzťahu, banka s tým musí súhlasiť. Banka môže pristúpiť k jeho vyňatiu zo zmluvného vzťahu v prípade, že s tým súhlasí aj dlžník a ten je ochotný a schopný daný záväzok splácať.  
  • 12.12.2014 - Ako rieši banka prípad, keď sa manželia nevedia dohodnúť kto bude splácať spotrebný úver? 
    15.12.2014 - Pri úvere sú dlžník aj spoludlžník rovnako zodpovední za riadne a včasné splácanie pohľadávky a ich záväzok končí jeho splatením.
    V prípade rozvodu spoludlžníkovi nezaniká zodpovednosť za riadne splácanie úveru. Banka nerozhoduje o tom, kto bude splácať daný spotrebný úver, je to na dohode medzi manželmi.
    Pokiaľ nie je úver riadne a včas splácaný, banka v súlade s platnou legislatívou dlžníka vyzve na uhradenie pohľadávky. O tom je súčasne upovedomený aj spoludlžník úveru. Pokiaľ nie je možné zjednať nápravu u dlžníka, banka následne ku splateniu záväzkov vyzve spoludlžníka. V prípade, že dlžník ani spoludlžník nedodrží zmluvné podmienky a nereaguje ani na výzvy banky, banka postupuje podľa platných predpisov. 
  • 11.12.2014 - Mám úver, ktorý nevládzem splácať a mám na krku už aj exekútora. Mám šancu tento úver v tejto fáze prefinancovať v banke? Ak nie, čo iné by ste mi poradili robiť?  
    12.12.2014 - Na základe popísanej situácie predpokladám, že nesplácaná pohľadávka bola už postúpená exekútorovi. Preto čitateľke odporúčam, aby čo najrýchlejšie písomne kontaktovala exekútora a požiadala o nastavenie splátkového kalendára. V prípade seriózneho prístupu zo strany čitateľky by mal k takémuto kroku exekútor pristúpiť.
    Exekučný poriadok totiž hovorí, že pokiaľ ide o pohľadávku veriteľa vyššej hodnoty, môže požiadať príslušného exekútora o vypracovanie splátkového kalendára. Nie je to však právny nárok a od exekútora musíte splátkový kalendár obdržať v písomnej forme aj s jeho súhlasom s takýmto postupom. 
  • 10.12.2014 - Ponúkate pri spotrebnom úvere nejaké splátkové prázdniny? Ako to funguje? 
    11.12.2014 - Jednou z výhod spotrebných úverov od Poštovej banky je možnosť zažiadať o odklad splátok až na dobu 6 mesiacov. Klient môže požiadať o odklad splátok po šiestich uhradených splátkach. Jednou z podmienok je, aby počas tejto doby úver riadne a včas splácal. Dôležité je, aby si plnil aj ostatné svoje záväzky.
    Pokiaľ klient využije možnosť odkladu splátok, spravidla sa predlžuje dĺžka splácania tak, aby sa zachovala pôvodná výška splátky úveru 
  • 08.12.2014 - Koľko si banka účtuje za zmeny úverovej zmluve?  
    09.12.2014 - Výšku poplatkov za zmeny úverových podmienok ovplyvňuje napríklad aj typ úveru. Za zmenu zmluvných podmienok pri Dobrej pôžičke v Poštovej banke neplatíte.  
1 2 3 4 »
Ďalšie témy v poradenstve