Výplata z letnej brigády v šekoch sa môže predražiť

Autor: Andrej Dorič
10.07.2014 (07:00)

Ak sa chystáte na letnú brigádu do zahraničia, dajte si pozor na výplatu v šekoch. Ich preplatenie môže byť drahé a dlhé.  
 
Šeky na Slovensku nie sú bežné a nie všetky banky umožňujú ich preplatenie. Viaceré túto službu zrušili, pretože platby šekom u nás nemajú tradíciu ani popularitu. 

Tatra bankaSlovenská sporiteľňa či Prima banka  už niekoľko rokov šeky nepreplácajú. Poštová banka a online banka Zuno tiež šeky nepreplácajú. Navyše ich preplatenie trvá aj niekoľko týždňov, a je spoplatnené.

dobra-pozicka

Ak ste študent a dostali ste výplatu za brigádu v USA v šeku, môžete si ho dať preplatiť napríklad vo VÚB banke, ktorá prepláca všetky typy šekov – bankové, cestovné, gift šeky, súkromné šeky na inkaso. 

MS 2014 so stávkami zadarmo až do 500 €!

Na preplatenie šeku stačí okrem šeku samotného predložiť platný doklad totožnosti. Výplatu šeku je možné realizovať v hotovosti alebo na účet vo VÚB banke,“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Poplatky za preplatenie šeku na účet

CSOB 1% zo sumy šeku, min. 11 €, max. 100 €
Sberbank 1% zo sumy šeku, min. 8,30 € + 50 centov za šek
UCB 1% zo sumy šeku, min. 10 €, max. 100 €
VUB 1% zo sumy šeku, min. 10 €, max. 70 €

Aké poplatky vás čakajú


Poplatky za preplatenie šeku závisia od meny v akej je vydaný, od toho či máte v danej banke aj účet a v akej mene je vedený.

V prípade, že šek je vystavený v amerických dolároch a klient chce vyplatiť túto menu, poplatok je vo výške rozdielu kurzov devíza nákup a valuta predaj. Ak by klient chcel dolárový šek preplatiť v eurách, poplatok je stanovený ako 1% z hodnoty šeku, minimálne 10 eur. Pri výplate na účet vo VÚB je poplatok obmedzený sumou maximálne 70 eur,“ uvádza Walterová.

Proces overovania a preplatenia šeku trvá dlho


Šek je cenný papier, ktorý sa dosť ľahko sfalšuje, a preto sú banky opatrné pri jeho preplácaní a overujú si jeho vydavateľa. Čím dôveryhodnejší je tým rýchlejšie môže byť proces.

„Niektoré šeky preplácame okamžite ako napríklad cestovné šeky či niektoré bankové šeky US Treasury, Bank of Montreal, National Bank of Canada, Royal Bank of Canada, pri súkromných šekoch na inkaso z USA tieto preplácame štandardne v lehote do 5 týždňov,“ dodáva Walterová. 

Neprehliadnite Niektoré banky nepreplácajú šeky z rizikových krajín, iné finančne zvýhodňujú šeky z krajín ich bankovej skupiny ako napríklad UniCredit Bank.

„Študentom preto odporúčame prijímať úhrady cez bankové prevody priamo na ich účet, čo prebehne rýchlejšie i bezpečnejšie,“ radí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.
Foto: BANKY.sk