Mobil môže slúžiť ako digitálna peňaženka

Autor: Andrej Dorič
28.07.2014 (07:30)

Banky.sk sa pozreli na to, ako taká mobilná peňaženka funguje a aké bezpečnostné riziká vám hrozia.  
 
Banky na Slovensku neustále vylepšujú mobilné aplikácie, aby sa dalo cez tento prístroj robiť čo najviac platobných operácii. Len niektoré banky však zmenili mobil na elektronickú peňaženku.

Ak chcete platiť mobilom, v prvom rade by ste mali mať jeho chytrejšiu formu alebo tiež nazývanú smart formu. Mobil bez internetu či bez NFC (Near field communication) technológie úlohu elektronickej peňaženky nezvládne.

dobra-pozicka

„Dôležitý je aj typ telefónu, ktorý klient používa. Ak podporuje bezkontaktné platby prostredníctvom NFC, môžem ho využívať aj ako plnohodnotnú peňaženku,“ vysvetľuje František Cimbalík, špecialista Mobile bankingu online banky Zuno.

Tatra banka má v súčasnosti v ponuke dva typy riešenia, ktoré zmenia mobil na digitálnu peňaženku. Pre majiteľov iPhonov ponúka prídavné zariadenie iCarte, ktoré dostanú na počkanie na pobočke.
Ak ste fanúšikom mobilov od Apple, ale vlastníte vybrané typy smartfónov s NFC technológiou môžete využiť riešenie v spolupráci s operátormi O2 a Orange.

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

V takomto prípade treba požiadať najprv u mobilného operátora o vydanie špeciálnej NFC SIM karty a následne v ktorejkoľvek pobočke, alebo cez kontaktné centrum Dialog Live o priradenie karty Mobilné platby,“ vysvetľuje postup Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Potom si stiahnete aplikáciu MobilePay a môžete používať svoj telefón na platby u všetkých obchodníkov s bezkontaktným platobným terminálom. Nepotrebujete už peňaženku s hotovosťou či platobnú kartu. Mobil jednoducho priložíte k terminálu a zaplatíte.

Neprehliadnite
V online banke Zuno môžete mobil využiť na štandardnú domácu platbu, platbu medzi vlastnými účtami alebo platbu cez skener faktúr a poštových poukážok.

ČSOB mobil platby

Na konci apríla tohto roku aj ČSOB a MasterCard Europe uviedli na trh platobnú aplikáciu pre mobily - MasterCard Mobile.

Touto aplikáciou môžete platiť mobilným telefónom na internete alebo u vybraných obchodníkov. Mobil vám v podstate bude slúžiť namiesto platobnej karty ako peňaženka.

Pozrite si unikátne porovnanie všetkých bankových mobilných aplikácií

Aplikácia sa dá zdarma stiahnuť na váš chytrý telefón na Google Play a App Store a je možné s ňou platiť v približne 4 500 internetových obchodoch na Slovensku a v Českej republike.

Po stiahnutí si v mobile zaregistrujete svoje platobné karty a aktivujete ich. Nahrať je možné všetky platobné karty, ktoré nemusia byť iba od ČSOB.

Ako platba funguje? U obchodníka stačí kliknúť na akceptačné logo MasterCard Mobile. Zobrazí sa vám QR kód, ktorý jednoducho preskenujete touto mobilnou aplikáciou, automaticky sa vám zobrazia informácie o transakcii (obchodník, popis tovaru alebo služby a čiastka), potom si zvolíte jednu z platobných kariet a potvrdíte transakciu zvoleným heslom po zadaní mPIN, čo je 6 miestný kód, ktorý slúži na autorizáciu namiesto 16 miestneho čísla z karty.

Záhadný QR kód v mobile


Čo sa skrýva pod záhadnou skratkou QR kódu? Je to v podstate modernejšia obdoba čiarkového kódu, kde sa v obrázku skrývajú informácie o platbe.

qr-kod
Platobné údaje sú zakódované v obrázku, ktorý aplikácia prečíta a informácie predvyplní do platobného formulára. Platba QR kódom je veľmi jednoduchá. Stačí namieriť telefón na QR kód a platobné údaje sú takmer okamžite a bezchybne rozoznané,“ vysvetľuje systém Masárová z Tatra banky.

„Načítanie platieb skenovaním QR kódu alebo čiarového kódu využíva pravidelne viac ako 3 tisíc užívateľov za mesiac. Najčastejšie týmto spôsobom platia faktúry a poštové poukážky
,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Mobilné aplikácie nefungujú na všetkých operačných systémoch


Aj keď máte smartphone, nemusí vám fungovať ako mobilná peňaženka, keď v ňom nemáte ten správny operačný systém (OS). Banky totiž nevyvíjajú svoje aplikácie na všetky OS.

„Každý operačný systém vyžaduje samostatnú aplikáciu s vlastnými parametrami a špecifikáciami. Preto spoločnosti prioritne pripravujú aplikácie pre tie operačné systémy, ktoré využíva majorita ich klientov,“ vysvetľuje hovorkyňa Tatra banky.

Cimbalík o Zuno dodáva, že vyvinúť aplikáciu je časovo aj finančne náročný proces, a preto sa väčšina vývojárov sa zameriava na najrozšírenejšie operačné systémy ako sú Android, iOS od firmy Apple alebo Windows Phone. Ak máte mobil s OS BlackBerry, ktorý je populárny v severnej Amerike, tak ho ako mobilnú peňaženku na Slovensku využívať nemôžete.

Výhody a nevýhody platby mobilom

+ pohodlné nakupovanie len s mobilom bez vyťahovania kariet
+ bezpečné platenie 
+ prehľad o histórii mobilných platieb
+ nemej starostí s blokáciou pri krádeži

- nutnosť mať drahší smartphone s príslušným operačným systémom
- limity na výšku platieb

Bezkontaktné platby majú limity


Ak by ste chceli mobilom platiť drahšiu večeru alebo väčší nákup, nemusí vám to fungovať. Banky zvyčajne kvôli bezpečnosti bezkontaktné platby mobilom podobne ako kartou limitujú.

Masárová z Tatra banky vysvetľuje, že síce mobilným telefónom môžete zaplatiť akúkoľvek sumu, nie iba malú, ale rozdiel je v autorizácii. Kým v prípade transakcie do 20 eur nie je potrebné pri platení zadať PIN, nad túto sumu už je PIN nutné zadávať.

Mobilné platby umožňujú klientom zvoliť si vlastnú úroveň bezpečnosti - aplikáciu si môžu nastaviť tak, že každú transakciu, teda aj do 20 eur budú potvrdzovať PINom,“ dodáva hovorkyňa Tatra banky.

Ako je to s bezpečnosťou


Banky, ktoré zaviedli mobilné platby tvrdia, že sú bezpečnejšie ako platby plastovými kartami. Argumentujú tým, že ak stratíte peňaženku s platobnými kartami budete mať starosti s ich blokáciou a vybavovaním nový kariet. Pri kartách v mobile budete mať starostí menej.

Bezpečnosť služby je v tom, že údaje o platobných kartách nie sú uložené v telefóne ale na serveri a ani sa žiadnou cestou nedostanú k obchodníkovi. Navyše prístup k mobilnej peňaženke je možný iba z mobilu, na ktorom bola aplikácia aktivovaná. Navyše mobil máte dnes už častejšie v ruke ako platobnú kartu a dávate si naň väčší pozor.
Foto: BANKY.sk