Pri študentských účtoch si za viac kariet priplatíte

Autor: Andrej Dorič
02.09.2014 (07:00)

Pri výbere študentského účtu si zistite, aké karty vám banka k nemu ponúkne a či sú bez poplatku.  
 
Skoro všetky banky ponúkajú účty pre študentov bez poplatkov alebo s výraznými zľavami. Na druhej strane banky sa snažia ušetriť na jeho obsahu prípadne na službách k jeho používaniu.

Úspory sa týkajú aj platobných kariet. K bežnému študentskému kontu dostanete zvyčajne iba jednu kartu, nie kreditnú, a nemusí byť ani embosovaná s CVC kódom, ktorý je potrebný pri platbách cez internet. Preto si pred otvorením účtu preverte, aká karta na vás v študentskom balíčku čaká. Navyše, ak by ste chceli kariet k účtu viac, už si za nich musíte priplatiť.

dobry-ucet

Poštova banka má v cene balíka služieb Dobrý účet junior aj vydanie a vedenie platobnej karty podľa výberu od Maestro, embosovanú MasterCard Standard alebo Bratislavskú mestskú kartu (ak máte trvalý pobyt v Bratislave). 

Platobné karty MasterCard a Bratislavská mestská karta majú CVC2 kód a je nimi možné platiť cez internet,” informuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky. 

Keď si vyberiete kartu Maestro platiť cez internet s ňou nebudete môcť.

online banke Zuno, ktorá síce nemá špeciálny študentský účet, ale láka mladých kvôli nulovým alebo nízkym poplatkom, je vydanie prvej karty pre všetkých klientov k účtu bez poplatku. Klienti neplatia ani žiadne mesačné poplatky za jej vedenie. Zuno ponúka debetnú kartu VISA, ktorá je bezkontaktná, embosovaná a dá sa ňou platiť cez internet.

Vlastný dizajn karty je vítané plus


Mladí ľudia si potrpia aj na to ako ich veci vyzerajú a dizajn karty je pre nich tiež dôležitý. Niektoré banky už na dopyt po výnimočnosti zareagovali a ponúkajú karty z vlastným dizajnom. Robí tak Slovenská sporiteľňa a ČSOB.

Tatra banke si študenti môžu vybrať pri platobnej karte VISA electron jednu zo 4 vizuálov karty Roxy alebo Quiksilver, ale vybrať si vlastný dizajn, ako napríklad fotku z dovolenky, si nemôžu.

Aj v ČSOB si môžete vybrať vlastný obrázok na kartu, hoci iba VISA, ale priplatíte si za to 6 eur a každá zmena vlastného obrázku na karte je tiež spoplatnená.

Poštová banka vám nedá na výber vlastný motív platobnej karty, ale vydáva karty v novom dizajne, ktorý navrhol mladý slovenský umelec Tomáš Kompaník. Inšpiráciou bola slovenská ľudová tvorba, konkrétne výšivkové vzory z Čičmian.

Postova-karta

Neprehliadnite

Ako dlho sa na kartu čaká


Banky vám zvyčajne novú kartu doručia do týždňa, ale niektoré to zvládnu aj skôr a iné aj na počkanie. V online banke Zuno kartu doručuje zvyčajne kuriér a dostane ju najneskôr do dvoch dní.

Klient Poštovej banky môže požiadať o vydanie platobnej karty k svojmu účtu buď osobne v pobočke alebo cez internetbanking. Novú debetnú kartu budete mať k dispozícii približne do 5 pracovných dní pri oboch formách žiadosti.

Po dohode s bankou si môžete zvoliť doručenie platobnej karty poštou domov,“ dodáva Lendacká.

V Tatra banke na kartu nemusíte vôbec čakať, lebo ju dostanete na počkanie, hneď pri založení účtu.

Za extra kartu si priplatíte


Ak by ste chceli k študentskému účtu dodatočnú debetku, priplatíte si. Embosovaná je drahšia a stojí okolo 20 eur ročne a karta bez reliéfu stojí okolo 8 eur za rok. 

Raiffeisen bank, ktorá sa profiluje ako rodinná banka, má až 5 kariet v cene účtu a až šiesta je za poplatok 2 eurá na mesiac.

Prehľad poplatkov za extra kartu si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

Poplatky za doplnkové debetné platobné karty

  elektronická (neembosovaná) karta 
[za mesiac/rok]
embosovaná karta 
[za mesiac/rok]
CSOB 0,60 / 7,20 eur 1,65 / 19,80 eur
OTP banka 0,66 / 8,00 eur 1,66 / 20,00 eur
PB 0,49 / 5,88 eur 0,99 / 11,88 eur
 Prima banka 0,60 / 7,20 eur 1,50 / 18,00 eur
 Sberbank 0,66 / 8,00 eur 1,83 / 22,00 eur
SLSP 0,83 / 10,00 eur 1,66 / 20,00 eur
Tatra banka 1,00 / 12,00 eur 2,00 / 24,00 eur
UCB 0,66 / 8,00 eur 2,10 / 25,00 eur
VUB 0,69 / 8,30 eur 0,96 / 11,60 eur


Na kreditku treba mať pravidelný príjem alebo ručiteľa

Banky vydávajú študentom aj kreditné karty, ale sú pri tom opatrné. Zvyčajne vyžadujú, aby ste mali vlastný a pravidelný príjem, mali viac ako 18 rokov, prípadne mali ručiteľa.

V Zuno musí byť študent zamestnaný alebo SZČO a musí mať mesačný príjem aspoň 250 eur, aby dostal kreditku.

Na to, aby ste dostali kreditnú kartu, nie je potrebné aby ste mali účet v banke, ale je to výhodou pri schvaľovacom procese. Ak banka vidí, že vám tam chodí pravidelný príjem, kreditku vám schváli rýchlejšie.

Tatra banka vám vydá kreditku aj v prípade ak o ňu požiada váš rodič, ktorý už v tejto banke kreditku má a bude ako dodatková. 

Foto: BANKY.sk, Poštová banka