Nebojte sa vyjednávať o lepšom úroku na hypotéke

Autor: Andrej Dorič
08.10.2014 (07:00)

Ak sa rozhodnete pre hypotéku, a máte už prichystané aj všetky dokumenty. Nebojte sa s bankou ešte vyjednávať o výslednej úrokovej sadzbe a pýtajte sa na všetky možné zľavy.  
 
Výška úrokovej sadzby  na hypotéke závisí od viacerých faktorov. Banka skúma váš príjem, platobnú minulosť, ale aj kvalitu zabezpečenia úveru.

Úrok na hypotéke v prvom rade záleží na vašej bonite teda schopnosti splácať úver dlhodobo a bez problémov. Bonita sa odvíja predovšetkým od vášho čistého mesačného príjmu. Prípadne príjmu vaše domácnosti ak je spolužiadateľom vaša manželka/manžel.

Logika banky je jasná. Ak zarábate dlhodobo veľa, požičia vám ochotnejšie, viac a na dlhší čas. Ak máte na výplatnej páske iba niekoľko stoviek eur, a aj to nepravidelne, s hypotékou budete mať problém.
Dajte si pozor aj na svoju dlhovú minulosť.

TV Tipsport - najširšia ponuka športových priamych prenosov

Platobná minulosť je pre banku tiež dôležitá, lebo zistí či ste už úvery mali a ako poctivo ste ich splácali. Pre banku je lepšie mať klienta, ktorý už úver mal a splatil ho ako klienta bez úverovej minulosti. Preto bude ochotnejšia zľaviť z úroku klientovi s minulosťou.

Ak napríklad banka zistí, že klient riadne nespláca svoje záväzky, ako napr. načas neuhrádza poskytnutý úver, kreditnú kartu, resp. neustále prečerpáva povolené prečerpanie k jeho účtu, to sa všetko posudzuje pri rozhodnutí o novom úvere. Problémom môže byť, ak klient zabudne, že v minulosti mal problémy, ktoré sa nesnažil ani riešiť,“ upozorňuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Na sadzbu má vplyv aj typ produktu a či dokážete banke zdokladovať účel použitia prostriedkov. Účelové hypotéky sú zvyčajne lacnejšie ako bezúčelové.

Neprehliadnite

Tvrdo rokujte


O výšku úroku s bankou tvrdo rokujte, lebo na každej desatinke či stotinke percenta môžete z dlhodobého hľadiska ušetriť. Okrem úroku sa zaujímajte aj o ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá zahŕňa nielen úrok ale aj poplatky spojené s úverom a povie vám viac o tom, koľko skutočne za pôžičku budete platiť. 

Na druhej strane, banke určite neklamte o svojich príjmoch či záväzkoch. Tá aj tak príde na to, či ste nenadhodnotili vaše reálne príjmy, nezamlčali nejaké záväzky, záznam v úverovom registri či dlh na sociálnom poistení. 

Najčastejším problémom klientov v prípade, že chcú napríklad skonsolidovať viacero úverov do jedného, býva to, že zabudnú, že v minulosti zabudli zaplatiť svoj dlh alebo boli ručiteľmi na nesplácanom úvere,“ dodáva Chmelová.

Postup na získanie lepšieho úroku na hypotéke

  • Žiadajte si zľavy z poplatkov a zistite si ich podmienky
  • Prezentujete svoju úverovú minulosť ako výhodu
  • Neklamte o svojich príjmoch či záväzkoch
  • Pýtajte sa aj na RPMN
  • Zvoľte si správne fixáciu úroku a formu splácania
  • Zvážte poistenie úveru

Akú fixáciu úroku si vybrať


Banky v súčasnej dobe s nízkymi úrokmi, ktoré klesajú aj pod 3% odporúčajú dlhšie fixáciu úrokovej sadzby na 3 alebo 5 rokov. Argumentujú tým, že ak si sadzbu zafixuje na dlhšie obdobie neprekvapí vás jej zvýšenie o rok či dva.

Niektoré ponúkajú lepší úrok pri variabilnej sadzbe, ktorá sa oplatí len vtedy, ak máte rezervu na splatenie úveru pri jej zvýšení. Banka vám musí o jej navýšení podľa zákona dať vedieť najneskôr dva mesiace pred zmenou.

Pýtajte sa aj na formu splácania 


S bankou by ste si mali vykomunikovať aj formu splácania hypotéky. Bežne banky ponúkajú rovnaké splátky počas celej doby splácania (anuitné splácanie). To sa oplatí vtedy, ak chcete mať prehľad v splácaní. 

V banke si môžete žiadať aj postupne klesajúce splátky (degresívne splácanie), tie sa oplatia vtedy, ak máte teraz vyšší príjem a môžete si dovoliť vyššie splátky. 
Foto: BANKY.sk