Čo robiť, ak nevládzete splácať úver

Autor: Andrej Dorič
11.12.2014 (15:00)

Na BANKY.sk sa obrátila čitateľka, ktorá si zobrala úver 1000 eur pre dcéru. Spláca ho už 5 rokov, ale teraz jej dcéra odmietla finančne pomôcť a sama úver nedokáže utiahnuť. Zisťovali sme aké má možnosti tento problém riešiť.  
 
Banky majú zvyčajne jednu základnú podmienku na to, aby vám vyšli v ústrety a to je, aby ste úver splácali riadne a včas. Tiež by ste mali s bankou problémy so splátkami komunikovať včas. Ak ste neplatič a so splátkami meškáte, budete mať ťažšiu vyjednávaciu pozíciu s bankou a pravdepodobne neuspejete pri žiadosti o úľavy.

Banky ponúkajú svojim klientom zvyčajne tri možnosti ako situáciu, keď nevládzete splácať úver, riešiť.
  • dočasné zníženie splátok
  • odklad splátok
  • predĺženie doby splatnosti úveru
  • spojenei úverov
  • pribrať si k úveru spoludlžníka

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Každá zo spomínaných možností má svoje úskalia. V prvom rade sú to len dočasné úľavy.

Poštovej banke máte možnosť žiadať o odklad splátok až na dobu 6 mesiacov. Jednou z podmienok je, že predtým aj počas tejto doby musíte úver riadne a včas splácať. 

Nevýdodou tejto pomoci je, že sa vám úver predlží a predraží.

Pokiaľ klient využije možnosť odkladu splátok, spravidla sa predlžuje dĺžka splácania tak, aby sa zachovala pôvodná výška splátky úveru,” vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Pri odklade splátok vám banky zvyčajne ponúknu dve možnosti:

1. Odložíte si splácanie iba istiny a úrok počas obdobia odkladu splácate naďalej.

2.Odložíte si celú splátku a neplatíte počas odkladu ani úrok. Tu výška finálne zaplateného úveru záleží od viacerých faktorov, ako je pomer istiny a úroku v splátke, v ktorom roku splácania sa nachádzate či ako dlho si odklad splátok dohodnete. Platí, že čím dlhší odklad máte tým viac úver preplatíte.

Odporucame

Konsolidácia úverov


V prípade, že okrem spomínaného úveru má naša čitateľka aj ďalšiu pôžičku, môže byť pre ňu riešením konsolidácia úverov, teda spojenie viacerých úverov do jedného.

Skonsolidovať môžete aj povolené prečerpanie, kreditnú kartu či pôžičku z nebankovky a nákupu na splátky. Mesačne tak budete splácať iba jednu sumu jednej banke. Navyše sa vám môže znížiť úrok, prípadne skrátiť doba splatnosti úveru. Konsolidačný úver môžete aj navýšiť a zvyšné peniaze použiť na čokoľvek,“ vysvetľuje Lendacká.

Prezviať úver


Poslednou možnosťou je presvedčiť dcéru, aby prevzala dlh na seba. V takom prípade by čitateľka ako majiteľka úveru, musela uzatvoriť s bankou zmluvu o prevzatí dlhu. 

Na to je potrebné, aby ste spoločne s dcérou navštívili pobočku svojej banky, kde podáte žiadosť. Zároveň je potrebné uviesť relevantný dôvod, prečo o zmenu žiadate. Banka žiadosť posúdi a následne rozhodne o zmene,“ dodáva Lendacká.

Aby ste sa v budúcnosti vyhli podobným situáciám, porozmýšľajte pri podávaní žiadosti aj nad poistením schopnosti splácať úver. Síce vám to zdvihne mesačnú splátku, ale ochráni vás pred problémami so splácaním úveru.

Tiež zvažujte, či sa hoci aj rodinným príslušníkom dá veriť vzhľadom na ich finančné možnosti, že vám so splácaním úveru pomôžu. 
Foto: Ivan Sedlák