Ako na dovolenke neprerobiť na poplatkoch

Autor: Robert Bestro
08.07.2015 (15:00)

Na čo myslieť pri výbere z bankomatu v zahraničí, aby ste nezaplatili zbytočne veľa na poplatkoch?

Portál Banky.sk si pre vás pripravil 7 pravidiel, ktoré by vám mali pomôcť ušetriť pri výbere z bankomatu v zahraničí.

1. Vyberajte z bankomatov tej istej bankovej skupiny (napr. Erste), alebo z bankomatov partnerskej banky. Poplatok za výber býva v takom prípade nižší, alebo dokonca nulový. Konkrétne banky v rámci skupiny Erste, ktorej súčasťou je napríklad Rakúsko, Česká republika, Slovensko, ale aj Chorvátsko či Bosna, si za výbery neúčtujú žiaden poplatok. Členom skupiny Erste na Slovensku je Slovenská sporiteľňa.

Máte otázku týkajúcu sa platobných kariet či platenia v zahraničí?


2. Vyberajte debetkou, plaťte kreditkou! Ak chcete ušetriť pri výbere z bankomatu, je veľmi dôležité pamätať si ho. Poplatky za výber kreditnou kartou sú oveľa vyššie a je naozaj rozumné využívať ju len na platby.
„Nevýhodou kreditnej karty je vyšší poplatok za výber hotovosti z bankomatu.“  konštatuje Rastislav Vallo, vedúci oddelenia platobných kariet Tatra banky.

3. Pri výbere z bankomatu v zahraničí treba rátať aj s konverzným poplatkom pri prevode eura na menu danej krajiny. Tento poplatok je určený na základe devízového kurzu, ktorý je z pravidla výhodnejší ako kurz, ktorý ponúkajú zmenárne. Banka však zväčša na tento poplatok nemá dosah, keďže si ho určujú kartové spoločnosti (napr. Visa, MasterCard...). Vo všeobecnosti teda odporúčame uprednostniť bankomat pred zmenárňou.

4. Ak sú vaše cesty do danej krajiny časté, stojí za zváženie založiť si účet v mene danej krajiny. S istotou tak ušetríte, lebo nebudete nútený/á platiť konverzný poplatok.

Neprehliadnite

5. Pri výbere sa nenechajte prekvapiť. Banky pre vás z bezpečnostných dôvodov zvyknú v zahraničí nastaviť nižšie limity ako tie, na ktoré ste si zvykli na Slovensku.

6. Vyhýbajte sa často opakovaným výberom nižšej sumy a radšej si jednorazovo vyberte vyššiu. Vyhnete sa tak opakovaným poplatkom, ale aj možnej blokácii vašej kreditnej karty zo strany vašej banky.

„Banka má nastavený monitorovací systém, ktorý môže vyhodnotiť časté, za sebou sa opakujúce hotovostné výbery ako podozrivé a kartu preventívne zablokuje proti zneužitiu,“ upozorňuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit bank.

7. Pred vycestovaním odporúčame skontrolovať cez ATM lokátory na webe vašej banky dostupnosť bankomatov v lokalite vášho pobytu.


Foto: redakcia