Dovolenkovať v Grécku len s kartou je dnes riskantné

Autor: Robert Bestro
10.07.2015 (10:00)

Medzinárodnou témou číslo jeden je v týchto dňoch grécka kríza. Redakcia portálu Banky.sk si pre vás pri tejto príležitosti pripravila krátky pohľad obsahujúci viacero užitočných rád.



Hotovosť, alebo platobná karta?

V prvom rade odporúčame zobrať si také množstvo hotovosti, ktoré vám vystačí na viac ako na bežné výdavky. Spoliehať sa v týchto dňoch v Grécku iba na platobnú kartu je viac ako riskantné. Majte na pamäti, že grécke banky vytvorili limity pre výber z bankomatu a nie je isté, či banky neuzavrú na nejaký čas úplne.

Financie a dovolenka – máte otázku? Poradíme!


Platobná karta by vám však ešte stále mala poslúžiť na bezhotovostné platby. Je však rozhodne vhodné vziať si 2 platobné karty dvoch rôznych kartových spoločností. Slovenskí turisti najčastejšie platia v potravinách a v supermarketoch.

„Odporúčame mať pri sebe karty dvoch kartových spoločností VISA a MasterCard. Či v obchode je platobný terminál, zistíte úplne jednoducho. Na viditeľnom mieste – pri dverách alebo pokladni by malo byť logo tej-ktorej kartovej spoločnosti, ktorou sa dá na uvedenom mieste platiť.“ uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Pociťujú krízu aj turisti?

Grécke turistické strediská vyhlasujú, že turista v Grécku určite krízu nepocíti. Hlasy dovolenkárov nám však stále intenzívnejšie hovoria presný opak. Pre turistov síce limity pre výber neplatia, no bankám môžu chýbať peniaze na to, aby ste si z bankomatu vybrali vami požadované množstvo financií.

Neprehliadnite

V súvislosti s vplyvom gréckej krízy na vašu peňaženku vydalo vyhlásenie dokonca aj Ministerstvo zahraničných vecí SR.

"Vzhľadom na rozhodnutie gréckych orgánov o uzavretí bánk do pondelka 6.júla odporúčame slovenským občanom cestujúcim do Grécka mať so sebou dostatočnú hotovosť pokrývajúcu predpokladané potreby počas pobytu v tejto krajine.“ upozorňuje Peter Stano, hovorca MZV SR.

Foto: Ivan Sedlák