Kde zohnať bulharské levy?

Autor: Robert Bestro
20.07.2015 (12:30)

Bulharsko je popri Chorvátsku ďalšou vyhľadávanou destináciou. Slováci obľubujú trávenie dovolenky v týchto destináciách najmä kvôli relatívne nízkym cenám.

Pred dovolenkou v Bulharsku si ale treba uvedomiť, že je vhodné mať so sebou aj rezervnú hotovosť a zaobstarať si ju ešte pred dovolenkou. V prípade Bulharska (narozdiel od Grécka) je však naozaj potrebná len nízka čiastka, ktorú budete môcť použiť v núdzovom prípade.

Je zmenáreň cestou?

Sezónny záujem spôsobil to, že bulharské levy vo veľa bankách nenájdete. Dôvodom by mal byť fakt, že sa ľudia spoliehajú v prvom rade na svoje platobné karty.

„Keďže Slováci v zahraničí čoraz intenzívnejšie využívajú platobné karty, záujem o lokálne meny postupne klesá.“  vysvetľuje Marta Cesnaková z oddelenia komunikácie Slovenskej sporiteľne.

Medzi banky, ktoré kvôli nízkemu záujmu bulharské levy neponúkajú, patrí napríklad Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Poštová banka, alebo Sberbank.
 

Máte otázku týkajúcu sa platobných kariet či platenia v zahraničí?


„V Poštovej banke eurá za BGN – bulharský lev nezamieňame. Klienti si môžu zameniť české koruny, britské libry, švajčiarske franky a americké doláre.“ vyjadrila sa Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Bulharské levy prirodzene nenájdete v online bankách (napr. ZUNO, mBank), ani v bankách, ktoré sa sústredia na iný typ služieb (stavebné sporiteľne).

EURá za levy nezameníte ani v Prima banke či Fio banke, keďže zmenárenské služby neposkytujú. Fio banka však zavedenie týchto služieb do budúcnosti plánuje, nestihne to však počas tohto leta.

Dobrá správa pre tých, ktorí sa nechcú spoľahnúť len na platobné karty a chcú sa zabezpečiť v podobe núdzovej hotovosti je, že máme banky, ktoré bulharské levy ponúkajú. Sú však len dve: UniCredit Bank a VÚB banka.

UniCredit Bank má vo svojej ponuke obľúbené dovolenkové meny Slovákov ako sú bulharské levy i chorvátske kuny. Za zmenárenské operácie banka neúčtuje žiaden poplatok.“ konštatujeZuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Neprehliadnite

Je partnerská banka výhodou?

Banky pôsobiace na Slovensku zvyknú mať v zahraničí partnerské banky. Výber z bankomatu partnerskej banky by mal byť pre vás určite lacnejší. Poplatky zvyknú byť znížené, alebo dokonca nulové. Ak teda máte informáciu o prítomnosti partnerskej banky v krajine, do  ktorej cestujete, vyberajte hotovosť z bankomatu tej konkrétnej banky.

V Bulharsku má partnerskú banku napríklad UniCredit Bank (Bulbank) a tiež ČSOB (CIBANK).

„Bulharská CIBANK patrí takisto pod materskú spoločnosť KBC. Výbery z bankomatov banky sú preto v Bulharsku pre klientov ČSOB zvýhodnené alebo absolútne bez poplatku.“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Zmenáreň, alebo bankomat?

Jednoznačná zhoda v odpovedi na túto otázku medzi bankami neexistuje.

Vo všeobecnosti však platí, že banky odporúčajú zámenu malej rezervnej sumy v zmenárni na Slovensku a následný výber väčšej potrebnej sumy v bankomate v Bulharsku. Pri výbere z bankomatu však ľuďom odporúčajú dodržiavať zvýšenú obozretnosť, pričom výbery je výhodnejšie realizovať debetnou kartou. Poplatky v prípade použitia debetnej karty na výbery v Bulharsku nie sú vysoké.

Výmenné kurzy, rovnako ako aj kurzy používané pre výber z bankomatu, sa neustále menia. Z pravidla si však bulharské levy vyberiete z bankomatu vo výhodnejšom kurze.

Na záver pripájame pravidlá bezpečného používania platobných kariet od Poštovej banky:

1. Platobnú kartu si podpíšte hneď po jej prevzatí.

2. Svoju platobnú kartu nezverujte inej osobe, ani jej neprezrádzajte vaše PIN číslo.

3. PIN číslo si zapamätajte a doklad, na ktorom máte PIN číslo uvedené, zničte.

4. Nikdy si nepíšte PIN číslo na platobnú kartu, ani si ho neukladajte do peňaženky.

5. Pokiaľ vám PIN číslo nevyhovuje, odporúčame vám ho zmeniť. Ľahko tak urobíte v ktoromkoľvek bankomate.

6. Pri zadávaní PIN čísla buďte opatrný, klávesnicu si prekryte rukou. Dbajte na to, aby pri výbere z bankomatu čakajúci za vami dodržali diskrétnu zónu.

7. Pri platbe platobnou kartou v obchode či reštaurácii nespúšťajte vašu kartu z dohľadu. Personál predajne či reštaurácie by nemal s vašou platobnou kartou nikam odchádzať. Máte právo požadovať vykonanie transakcie pod vašim dohľadom.

8. Pri nákupe cez internet využívajte služby overených obchodníkov.

9. V prípade, že ste svoju platobnú kartu stratili alebo vám bola odcudzená, bezodkladne túto skutočnosť nahláste. Tel. číslo je uvedené na zadnej strane platobnej karty a odporúčame vám si ho uložiť medzi kontakty do mobilného telefónu.

10. Zriaďte si SMS notifikáciu. Budete tak vedieť o každej transakcii, ktorá sa na vašom účte vykoná. To vám umožní obratom zistiť, či vaša platobná karta bola zneužitá. Pokiaľ by došlo k takémuto prípadu, bezodkladne zablokujte vašu platobnú kartu, aby ste minimalizovali prípadne škody.

Foto: redakcia