Slováci si na mobiloch najčastejšie prezerajú zostatky

Autor: Mário Skyba
02.09.2015 (16:00)

Mobilné bankovníctvo sa šíri medzi zákazníkmi bánk na Slovensku veľmi rýchlo. Cez smartfóny si často prezerajú zostatky na účte, vyhľadávajú bankomaty, ale učia sa robiť aj prevody. Banky.sk zisťovali, ktoré aplikácie sú najviac používané.


Oslovili sme všetky slovenské banky, ktoré sú silné v mobilnom bankovníctve. Ponúkame vám prehľad ich top aplikácií.

ČSOB


ČSOB banka ponúka v rámci svojej mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking veľa funkcií. Možno aj preto v tomto roku 2015 podľa jej štatistík počet prihlásení do aplikácie prekročil počet prihlásení do klasického internet bankingu. „Ľudia oceňujú, keď majú svojej financie pod kontrolou a mobilná aplikácia im tento komfort poskytuje,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. Najčastejšie si klienti tejto banky cez SmartBanking kontrolujú zostatok na účte, pozerajú si históriu platieb a dobíjajú si kredit na mobil. Populárna je tiež realizácia mimoriadnej splátky hypotéky, spravovanie trvalých príkazov a vyhľadanie najbližšej pobočky či bankomatu. „Obľúbenou funkciou je aj praktická inovácia IBAN skener,“ dodáva Eliášová.
 

MÁTE OTÁZKU TÝKAJÚCU SA ONLINE BANKINGU?

 

Fio banka

V online Fio banke môžu klienti využívať aplikáciu Smartbanking v mobilných telefónoch s operačným systémom Android, iOS a Windows Phone. “Najviac používané sú Android a iOS,” uvádza Zdeněk Kovář, hovorca Fio banky.

mBank

Klienti si v internetovej banke mBank najčastejšie cez mobil overujú aktuálny zostatok na účte, prezerajú históriu transakcií a vykonávajú platby na domáce účty. „Postupne rastie používanie pohodlných platieb na telefónne číslo bez potreby pamätať si číslo účtu adresáta. Určitá časť zákazníkov pomocou aplikácie vyhľadáva najbližší bankomat alebo pobočku banky,“ dodáva Tomáš Palovský, hovorca mBank.

Neprehliadnite

VÚB banka

V druhej najväčšej banke na Slovensku klienti používajú z mobilných aplikácií VÚB Mobile Banking a platby na telefónne číslo VIAMO. „Menej používaná je aplikácia mobilné platby Wave 2 Pay, či aplikácia na vyhľadávanie pobočiek cez ATM lokátor,“ hovorí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Slovenská sporiteľňa

Popularita mobilných bankových aplikácií rastie aj medzi klientmi Slovenskej sporiteľne, kde ich má desatina aktívnych klientov. Mobilnú aplikáciu pritom spúšťajú 3-krát častejšie než internet banking. Podľa údajov banky jej klienti v smartfóne preferujú manažment osobných financií a menej platenie cez telefón. „Aj preto bankovú aplikáciu Účty využíva viac klientov (53%) a tiež častejšie ako aplikáciu Platby.,“ dodáva Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Takmer dve tretiny používateľov aplikácií v tejto najväčšej banke na Slovensku si kontroluje cez mobil zostatky na svojich účtoch, kreditných kartách či na sporení minimálne raz za týždeň.

Tatra banka

Tatra banka patrí medzi lídrov v mobil bankovníctve a preto ponúka viac aplikácií pre mobilné zariadenia. „S ohľadom na množstvo funkcionalít a dostupnosť pre rôzne operačné systémy je najvyužívanejšou aplikáciou Tatra banka,“ vysvetľuje Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky.

Detailný prehľad mobilných aplikácií bánk nájdete tu.
 
Foto: redakcia