Aké účty ponúkajú naše banky deťom?

Autor: Mário Skyba
21.10.2015 (10:30)

Detské účty ponúka na Slovensku osem bánk. Aké majú výhody a nevýhody? Banky.sk pripravili ich prehľad.
Motívy na založenie detského účtu u rodičov sú rôzne. Niekto chce pre dieťa sporiť, inému ide skôr o to, aby dieťa dostalo prvý kontakt s peniazmi a malo na drobné výdavky. Tí prví budú sklamaní, pretože na sporenie tieto účty nie sú vhodné kvôli nízkym úrokom. Na druhej strane finančnú gramotnosť sa účtom u deti zvýšiť dá.

Ako získať najlepšiu hypotéku - poradíme!


Banky tvrdia, že mať vlastný účet je pre dieťa ideálny spôsob, ako sa naučiť hospodáriť s peniazmi. Pre rodičov je zasa výhoda v tom, že majú možnosť zasielať na účet deťom vreckové a mať zároveň prehľad o tom, ako s ním jeho dieťa nakladá. Samozrejme, banky sú radi, že majú malých klientov, z ktorých neskôr môžu vyrásť platiaci „dospeláci“. Na založenie detského účtu stačí, ak rodič príde do pobočky banky so svojím občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa.

Vek je individuálny, limity žiadané

Pri zakladaní detského účtu si treba zvážiť, od akého veku je konto či vlastná platobná karta pre dieťa vhodná. Banky k tomu pristupujú individuálne. ČSOB ponúka debetnú kartu VISA Electron Baby pre deti od 8 rokov. UniCredit Bank má nastavený produkt vo forme Detského konta tak, že s účtom môže disponovať dieťa už od 10 rokov cez platobnú kartu.

Rodičia by mali vedieť aj to, že detský účet nemá slúžiť ako plnohodnotný účet, pretože má limity na niektoré transakcie, ako sú výbery z bankomatov či operácie na internet bankingu. V UniCredit Bank je napríklad možné vyberať s platobnou kartou z bankomatu do výšky maximálneho mesačného limitu 200 eur.

V Detskom konte od tejto banky sú zahrnuté aj ďalšie služby s možnosťou pasívneho prístupu na účet cez online banking. Dieťa si tak môže prezerať obraty na svojom účte a skontrolovať zostatok na účte, ale transakcie robiť nemôže. V ČSOB máte pri detskom balíku Sloník limitovaný počet výberov z bankomatu vlastnej banky na päť mesačne.

Kontrola musí byť

Väčšina detí nemá vzťah k peniazom a k šetreniu už vôbec nie, preto je pri detských účtoch dôležitá kontrola ich výdavkov. V Tatra banke rodič môže získať úplný prehľad o pohyboch na účte dieťaťa cez SMS alebo e-mailové notifikácie. Detailné informácie tiež získa cez svoj prístupu v internet bankingu alebo cez aplikácie banky v smartfóne. Podobne to funguje aj u ostatných bánk.

„Prostredníctvom Internet bankingu či SMS notifikácie majú rodičia ako disponenti účtu prehľad o každom pohybe na účte, teda o všetkých výdavkoch dieťaťa. Na platobnej karte dieťaťu zároveň nastavia finančný limit, ktorý pri platení nesmie prekročiť,“ informuje Henrieta Gahérová, riaditeľka divízie riadenia produktov v Prima banke.

Výhody detského účtu
  • cena – účet je väčšinou zadarmo
  • detské motívy na karte
  • lepší prehľad a jednoduchá kontrola výdavkov dieťaťa
  • pravidelné sporenie k účtu
Nevýhody
  • obmedzené výbery z bankomatov
  • obmedzený internetbanking
  • nízke úroky na sporení
Neprehliadnite

Na detskom účte sa neoplatí sporiť

Ak by ste chceli detský účet kvôli sporeniu, zvážte iné sporiace alternatívy, keďže úroky sú na tomto produkte vo väčšine prípadov veľmi nízke. UniCredit Bank úročí Detské konto do 1000 eur ako štandardný termínovaný vklad s mesačnou viazanosťou, teda 0,10 % ročne. Na druhej strane Detský účet od Prima banky má zaujímavý úrok až 3%, ale len do výšky vkladu 1000 eur. Nad túto sumu klesá na biednych 0,01% ročne.

Detské účty sa oplatia, ak chcete, aby sa vaše dieťa naučilo finančnej gramotnosti a zodpovednosti pri narábaní s peniazmi. Ak by mali slúžiť ako plnohodnotné účty, vtedy výhodné nie sú, lebo majú obmedzenia na výbery z bankomatov a pri internet bankingu. Ako sporiace účty sa oplatia len v niektorých bankách.

Banka Názov účtu Bonusy a obmedzenia cena Výbery z bankomatu
CSOB Detský balík Sloník od 8. rokov, platobná karta VISA Electron Baby 1€ 5
OTP READY konto odmena 0,5% z objemu platieb 0€ 1
Postova_banka Dobrý účet pre juniora neobmedzený počet bankou vyslaných SMS správ 1€ neobmedzený
PrimaBanka Detský účet platobná karta pre deti od 8 rokov 0€ neobmedzený
Sberbank môjÚČETgo 14 pre deti od 8 - 14 rokov 0€ neobmedzený
Tatra_banka Detský účet platobná karta s vizuálom Batman od 6 rokov 0€ neobmedzený
UniCredit_Bank Detského konta platobná karta od 10 rokov 0€ neobmedzený
VUB Start Junior konto určené deťom vo veku od 8 do 14 rokov 0€ 2
Foto: redakcia Banky.sk