Užitočné tipy ako si poradiť s IBAN

03.12.2015 (10:30)

Prečítajte si jednoduché a pritom užitočné tipy, ako si uľahčiť platby na zložité IBAN čísla účtov.

V novom roku sa definitívne rozlúčime so starým formátom účtu, ktorý pozostával z čísla účtu a kódu banky, napr. 12345677/0200. Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB, ponúka zopár tipov, ako si hravo poradiť s 24 miestnym IBANom.

Preddefinovanie platobných partnerov

Pre opakujúce sa platby si vytvorte v Internet bankingu platobných partnerov. IBAN tak zadávate len raz a pri ďalších platbách ho máte automaticky predvyplnený.

Trvalé príkazy

Už dnes si nastavte trvalé príkazy a platby budú odchádzať automaticky v tvare IBAN.

SEPA INKASO

Zriaďte si súhlas na SEPA inkaso pre vašich dodávateľov.

Elektronické zasielanie faktúr

Dajte si zasielať faktúry elektronicky. Číslo účtu v tvare IBAN si môžete skopírovať do Internet bankingu.

Aplikácia VIAMO

Na menšie platby do 200 EUR použite aplikáciu VIAMO. Peniaze na účet tak môžete poslať jednoduchým zadaním telefónneho čísla príjemcu (pokiaľ máte účet vo VÚB, Tatra banke alebo ZUNO)

Platba na telefónne číslo

Zjednodušené posielanie platieb na telefónne číslo viete využiť aj v mobilnej aplikácii a Internet bankingu bez potreby zadávania IBAN. Overte si, či túto službu vaša banka poskytuje.

Skenovanie QR a čiarových kódov

Využite skenovanie QR kódu z faktúry alebo čiarového kódu zo šekovej poukážky cez mobilnú aplikáciu. Takto načítané údaje budú automaticky prevedené do platobného príkazu. Overte si, či túto službu vaša banka poskytuje.

IBAN skener

IBAN môžete naskenovať z faktúry cez mobilnú aplikáciu banky a IBAN sa vám predvyplní automaticky. Overte si, či túto službu vaša banka poskytuje.

Prevodník IBAN

V prípade, že nemáte k dispozícii číslo v tvare IBAN, využite niektorý z IBAN prevodníkov, ktoré sú dostupné na internete.


Zdroj: VÚB, Foto: redakcia