Novinky v mobilných bankových aplikáciách

Autor: Jana Sedláková
09.12.2015 (09:00)

Banky pokračujú v inovovaní svojich mobilných aplikácií. Pozrite si, aké novinky pripravili pre svojich klientov.



Vo VÚB stačí odtlačok prsta

Prístup a ovládanie bankových aplikácií sú dnes oveľa pohodlnejšie a intuitívnejšie. VÚB prináša majiteľom smartphonov iPhone 5S a vyššie funkciu TouchID. Pomocou nej sa prihlásia do  Mobil bankingu odtlačkom prsta. Otlačok prsta vám však nestačí na potvrdenie platby, ktorú chcete cez mobilnú aplikáciu zadať. Kvôli bezpečnosti, platby potvrdzujete kódom tak ako doteraz.

Jednoduchšie platby cez mobilné aplikácie

V decembri pribudli do mobilnej aplikácie VÚB užitočné funkcie, ktoré vám uľahčia platby na IBAN. IBAN skener – ktorý už v svojich aplikáciách ponúka niekoľko bánk - môžete použiť, keď máte číslo IBAN vytlačené napríklad na papierovej faktúre, ktorú ste dostali poštou. Pri použití funkcie IBAN skener, váš telefón opticky rozpozná IBAN číslo a prenesie ho do platobného príkazu. Keďže IBAN číslo nie je náhodné, ale vypočítava sa podľa vzorca, telefón vám nemôže ponúknuť nesprávne číslo. 

Do aplikácie pribudla tiež funkcia platba na mobilné číslo. V podstate VÚB banka priamo do svojej mobilnej aplikácie integrovala VIAMO. Pre tých, ktorí sa ešte nestretli s VIAMOm, dodávame, že platbu môžete poslať komukoľvek (kto má účet v banke na Slovensku) bez toho, aby ste vedeli jeho číslo účtu. Ako to funguje, si môžete prečítať tu. Od novembra je VIAMO vo VÚB dostupné aj pre majiteľov Windows smartphonov.

Okrem IBAN skeneru a platby na mobilné číslo môžete využiť aj skener QR kódov, ktorý sa vo VÚB aplikácii nachádza už asi pol roka.

Pokiaľ chcete začať využívať mobilnú aplikáciu VÚB banky, no nie ste si istí ako nato, „využite služby iPoradcov, ktorí vám pomôžu 24 hodín denne. Nájdete ich v každej pobočke, spojiť sa s nimi môžete cez Kontaktné centrum VÚB aj online na www.vub.sk/iporadca/, hovorí Adam Lazár, vedúci oddelenia Digitálneho predaja VÚB.

Pozrite si prehľad, aké funkcie ponúkajú mobilné aplikácie všetkých bánk.


V pobočkách VÚB banky bude dostupná aj WIFI sieť pre klientov, aby si mohli aplikáciu nainštalovať priamo v pobočke. Dostupnú WIFI vo svojich pobočkách má i ČSOB banka a Tatra banka. Jej hovorkyňa, Zuzana Povodová, uvádza: „K našim mobilným aplikáciám, samozrejme, poskytujeme v našich pobočkách aj kompletný servis, ktorý v prípade potreby zahŕňa aj poskytnutie online pripojenia.“

Novinky v aplikácii UniCredit banky

Skener čiarových a QR kódov nepribudol iba vo VÚB aplikácii, ale i v aplikácii UniCredit banky. Zložitému vypĺňaniu platobných údajov na malej mobilnej klávesnici tak už odzvonilo. Okrem zrýchlenia a zjednodušenia platieb jednoduché skenovanie kódov zabráni aj prípadným preklepom. V aplikácii UniCredit Banky možno platobný QR kód aj priamo vytvoriť a zaslať ho svojim známym.

Nová verzia aplikácie Smart Banking od UniCredit Banky je dostupná od 18. novembra 2015. Existujúcim klientom stačí vykonať jej aktualizáciu, prihlasovacie údaje vrátane PIN kódu do aplikácie a Smart kľúča ostávajú rovnaké. Noví klienti si môžu aplikáciu stiahnuť a prepojiť so svojím účtom jednoducho prostredníctvom žiadosti v UniCredit Online bankingu. V prípade akýchkoľvek problémov s inštaláciou a nastavením aplikácie vám radi pomôžu na ktorejkoľvek pobočke UniCredit Bank.

Slovenská sporiteľňa odľahčuje naše peňaženky tým najlepším spôsobom

V dnešnej dobe ponúka vernostné a klubové karty už veľa obchodníkov. Ľudia ich nosia v peňaženkách, v kabelkách, či v obaloch na vizitky. Keď ich však „nazbierate“ viac – často aj vyše 10 či 20 kusov – niečo už aj zavážia.
 
Slovenská sporiteľňa ponúka aplikáciu, vďaka ktorej môžete svoje vernostné karty nechať doma a všetko vybaviť cez aplikáciu v telefóne, do ktorej je možné vernostné karty veľmi rýchlo a jednoducho vložiť. „Záleží nám na tom, aby pre klientov bolo používanie virtuálnych vernostných kariet naozaj rýchle a pohodlné. Aj preto sa k ním môžu dostať hneď po spustení mobilnej aplikácie, bez potreby zadávania PINu. Namiesto zdĺhavého hľadania tej správnej karty v peňaženke, im stačia naozaj dva tapy do smartfónu,“ vysvetľuje Branislav Jarábek, vedúci oddelenia elektronického bankovníctva Slovenskej sporiteľne.

Odporucame
Foto: redakcia