Ako zabrániť zamietnutiu úveru v banke

Autor: Mário Skyba
14.01.2016 (09:30)

Ak vám banka neschváli úver, nevešajte hlavu. Zistite si dôvody, pokúste sa ich vyriešiť a skúste požiadať znova.

Pri žiadosti o úver banky posudzujú viacero kritérií ako príjem či úverová história.  Neplatí však vždy, že pre negatívny záznam v úverovom registri vám banka žiadosť automaticky zamietne. Ak ste meškali so splátkou niekoľko dní, bude k vám banka zhovievavejšia, ako keď ste notorický neplatič s mesačnými omeškaniami. Banky totiž každú žiadosť o úver posudzujú individuálne, ale s biľagom neplatiča budete mať cestu k úveru ťažšiu.

Hlavné dôvody na odmietnutie spotrebného úveru v banke sú tieto:

  1. V minulosti ste úver nesplácali poriadne, meškali ste so splátkami a preto máte negatívny záznamy v úverovom registri.
  2. Výška vášho príjmu nie je dostatočná na bezproblémové splácanie úveru.
  3. Máte na krku veľa starých úverov, teda ste preúverovaný.

Výška príjmu

Banky v prvom rade posudzujú to, aby ste svoj záväzok boli schopní splácať. Ak na základe vašich čistých príjmov zhodnotia, že by ste mali problém pôžičku splácať, buď vám ju neschvália, alebo ponúknu alternatívy. Čistý príjem si banky vypočítajú tak, že od hrubého odpočítajú nielen vaše dane a odvody, ale aj všetky výdavky na splátky starých úverov. Nezabúdajte, že aj povolené prečerpanie či kreditka sú úvery. A hoci ich nevyužívate, banka vám ich odráta z vašich príjmov.

Jednou z možností je, že vám ponúknu nižšiu sumu úveru než o akú ste žiadali, predĺženie splatnosti úveru, či možnosť vziať si spoludlžníka.

Ak si nájdete bonitného spoludlžníka, môže banka prehodnotiť možnosť poskytnutia úveru. Prípadný spoludlžník by mal vedieť, že pri úvere sú dlžník aj spoludlžník rovnako zodpovední za riadne a včasné splácanie pohľadávky. V prípade, že dlžník prestane svoj úver splácať, za jeho splatenie bude zodpovedný spoludlžník. Preberie teda na seba celú ťarchu splácania.

Na čo ste sa pýtali v poradni o úveroch

Viac starých úverov si spojte

V prípade, že máte viacero úverov a chcete si zažiadať o ďalší, ktorým by ste platili predošlé, banky vám odporučia vaše staré pôžičky skonsolidovať - teda spojiť do jednej. Najdrahšie úvery sú na kreditke a povolenom prečerpaní. Tam úrokové sadzby dosahujú skoro až 20% ročne. Preto si ich môžete vyplatiť lacnejšími spotrebnými úvermi. Tam sa dnes sadzby pohybujú už pod 10%. Možné je tiež nevýhodné spotrebné úvery si zahrnúť do navýšenej hypotéky.

Neprehliadnite

Čo robiť po odmietnutí úveru

V prípade, že vám banka úver zamietne, nemusíte hneď bežať ku konkurencii alebo do nebankovky. Nechajte si od banky vysvetliť, prečo vám pôžičku neschválili a čo by ste mali zmeniť, aby ste boli úspešní nabudúce.

Následne sa môžete zamerať na odstránenie tejto prekážky a po čase, spravidla 3 až 6 mesiacov po zamietnutí, môžete o pôžičku požiadať opäť.

Pokiaľ vám nebol schválený úver kvôli tomu, že ste v skúšobnej dobe, môžete požiadať o úver znovu po jej uplynutí.

Samozrejme môžete skúsiť aj ponuku od inej banky na trhu, no banky majú nastavené podobné podmienky schvaľovania úverov a nemusíte uspieť. Dajte si tiež pozor na to, že v úverovom registri sa  zaznamená aj to, že vám banka pôžičku zamietla.  Ak ste finančne na hrane, pobehovaním po bankách si môžete len priťažiť.

Pri žiadosti o úver v nebankovke by ste si mali určite preštudovať všetky podmienky poskytnutia úveru.  V nebankovkách vám hrozia vyššie poplatky za nesplácanie úveru.

Ako odmietnutiu predchádzať

  • Ak nemáte dostatočný príjem, môžete si zobrať k úveru spoludlžníka s vyššou bonitou.
  • Pred požiadaním o úver si skontrolujete aj svoje záväzky. Medzi tie sa berú aj povolené prečerpanie či kreditná karta.
  • V prípade podozrenia, že máte záznam v bankovom registri, urobte si z neho výpis a zistíte či ste neškali iba pár dní alebo aj dlhšie a koľko krát sa neplatenie opakovalo.
Foto: redakcia