Máte obavy o bezpečnosť pri platbe kartou na internete či cez smartfón?

26.02.2016 (10:30)

Je to tak jednoduché – stačí zadať pár čísel z karty a platba za nákup cez internet je hotová v priebehu niekoľkých sekúnd. Ak však patríte k tým, ktorí k takejto forme nakupovania pristupujú s nedôverou, čítajte ďalej.

Kartové spoločnosti pracujú na tom, aby aj platby cez mobil a cez internet boli bezpečnešie - napríklad formou tokenizácie. Visa Europe oznámila rozšírenie Visa platobnej tokenizačnej služby (Visa Europe Payment Tokenisation Service, VEPTS).

Čo je tokenizácia?

V prieskume realizovanom v roku 2015 spoločnosť Visa Europe zistila, že 62% respondentov má obavy o bezpečnosť svojich dát v mobiloch a pri platbe na internete. Bezpečnostní experti uvádzajú, že tokenizácia platieb je „najlepšie aktuálne dostupné riešenie, ktoré významne zvyšuje bezpečnosť dát z platobných kariet bez toho, aby musel majiteľ karty čokoľvek meniť.“ (*1)

Rozmýšľate o hypotéke?


Tokenizácia umožňuje umiestniť citlivé dáta na konkrétne zariadenie  a zároveň ich „znehodnotiť“, takže sú bezcenné, ak sa dostanú do nesprávnych rúk. Umožňuje teda zákazníkom rýchlo a jednoducho prepojiť ich platobné karty s digitálnymi platobnými službami a spravovať a uchovať údaje o ich kartách pri platbe u obchodníka alebo on-line v bezpečí.

Systém pomáha zabezpečiť platobné karty zákazníkov bez ohľadu na to, aký typ platby uskutočnili, a to tak, že informácie z plastovej karty sú nahradené takzvaným tokenom, takže detaily z karty nebudú zverejnené. Pri platbe cez tokenizačnú službu sa použije token namiesto reálnych dát z platobnej karty.

Pre jednu kartu je možné vytvoriť ľubovoľný počet tokenov, čo zároveň dáva finančným inštitúciám možnosť flexibilne kontrolovať a spravovať prostredie, v ktorom možno konkrétny token použiť, čím pre používateľa vzniká nový spôsob ako platiť obľúbenou platobnou kartou. Token môže byť  napríklad nastavený len na určitú mobilnú/aplikačnú službu, a vtedy sa nedá zachytiť a použiť na nákup na internete niekde inde.

Pre používateľov to prináša aj ďalšiu výhodu – pri strate alebo krádeži zariadenia môže používateľ alebo jeho banka token veľmi rýchlo deaktivovať, bez nutnosti blokovania Visa karty, ktorá je s tokenom spojená. A ak príde k strate alebo krádeži karty, môže zákazník naďalej používať tokenizáciu na svojom telefóne, pokiaľ mu nebude vydaná náhradná karta.
Neprehliadnite

Tokenizácia je trendom budúcnosti

Visa Europe pokračuje v ďalšom rozširovaní svojej služby, takže obchodníci aj zúčtovacie banky môžu tokenizáciu využívať na bezpečnú správu digitálnych platieb vo všetkých formách.

„Tokenizácia v praxi znamená, že pri uskutočňovaní bezkontaktnej platby sa neprenášajú informácie o platobnej karte, ale iba bezpečnostný token, vytvorený priamo pre konkrétne zariadenie, konkrétneho obchodníka a konkrétny účel platby. Vďaka tokenizačnej službe sa v nasledujúcom období výrazne zjednoduší prístup k ďalším elektronickým zariadeniam, ktorými sa v budúcnosti bude tiež platiť. Okrem „wearables“ čiže nositeľných zariadení to môžu byť automobily, televízie, herné konzoly, chladničky alebo práčky. Tokenizácia umožní ľahké prepojenie platobnej karty s digitálnou platobnou službou a súčasne dostatočne zabezpečí platobné dáta pri platbe v predajni alebo na internete,“ vysvetľuje David Brendl, manažér pre inovácie Visa Europe.

Čo prinesie rozšírenie Visa platobnej tokenizačnej služby?

Rozšírenie služby umožní finančným a ďalším inštitúciám integrovať tokenizáciu do:
  • služieb, kde sú údaje o platbe ukladané v cloude, ako sú bankové mobilné aplikácie a tiež  do rôznej malej nositeľnej elektroniky (tzv. wearables) a iných zariadení pripojených na internet
  • internetových peňaženiek pre webové prehliadače a špecifických aplikácií predajcov na pohodlné dokončenie nákupu, ako napríklad Visa Checkout
  • platieb typu „Card on file“, ktoré už dnes používajú poprední internetoví predajcovia
Novinka rozširuje už existujúcu podporu mobilných bezkontaktných platieb Visa Europe, ktoré závisia na ukladaní dát potrebných na platbu na mobilnom zariadení.


(*1) - Edouard Kovacs – „Tokenisation: Benefits and Challenges for securing transaction data“, SecurityWeek, 14 November 2014


Zdroj: VISA Europe, Foto: Ivan Sedlák