Nebankovky uvažujú o zmene požičiavania

Autor: Mário Skyba
31.03.2016 (16:40)

Niektoré firmy z pôžičkového trhu odídu, iné sa prispôsobia prísnejším zákonom. Hrozba úžery však ostane najmä na čiernom trhu.

Nebankovky na Slovensku sú od minulého roka pod ostrejším dozorom Národnej banky Slovenska. Boli prijaté tiež zákony, ktoré im okresali možnosti požičiavať hocikomu za hocijakých podmienok. Preto niektoré z nich už ohlásili odchod zo Slovenska a iné uvažujú, ako zmeniť svoje podnikanie, aby splnili zákonné limity a stále sa im oplatilo poskytovať úvery.

Odchod zo Slovenska zatiaľ ohlásila len veľká firma Provident, ale nie je vylúčené, že ju budú nasledovať aj ďalší. Média špekulujú, že odchod z trhu alebo zmenu biznis modelu chystajú aj Fair Credit, Telervis Plus, ktorá prevádzkuje Kešovku či Profi Credit. Iné nebankovky na trhu chcú ostať, len zmenia biznis model. Napríklad Cetelem sa postupne mení na banku


Ešte v minulom roku pôsobilo na Slovensku okolo 250 nebankových firiem. Po zavedení licencií od septembra minulého roka splnilo podmienky na požičiavanie len 23 z nich. Medzi nimi sú najmä veľké nebankové firmy ako CFH (kam patria aj splátkové firmy Quatro či Triangel), či leasingovky veľkých bánk. Zoznam nebankoviek, ktoré majú licenciu, môžete nájsť tu. Ostatné nebankovky už podľa zákona nemôžu poskytovať úvery

Neprehliadnite  

Zákazy nekalých praktík


Zákony postupne osekali zisky nebankoviek viacerými opatreniami. Zakázali im poskytovať reťazové úvery klientom, ktorí novými úvermi splácali staré, no ich splátky sa stále nabaľovali. Limitovala sa im výška úrokov a ročnej percentálnej miery nákladov (RPMN), ktoré už nemôžu byť v stovkách či tisíckach percent. Na poskytovaní pôžičiek môžu dnes nebankovky zarobiť maximálne dvojnásobok toho, čo si priemerne účtujú na trhu banky. To znamená, že RMPN je niečo nad 20 percentami.

Pri malých úveroch už nebankové subjekty nemajú možnosť zobrať klientovi dom v exekúcii. Zakázal sa im aj osobný výber splátok, pri ktorom ich zamestnanci chodili ako výpalníci po domoch klientov a inkasovali splátky na ruku. Tiež sa zrušili zmenky, ktoré sa neskôr dali úspešne od klientov vymáhať cez rozhodcovské súdy. Napokon prišiel aj zákaz poskytovať úvery v hotovosti.
 

Prispôsobenie sa


Niektoré firmy sa situácii prispôsobili a nekalé praktiky stopli. Na druhej strane, iné nebankové spoločnosti pokračovali v zakázaných praktikách ako je osobný výber splátok či vypisovanie bianko zmenky. Pomerne obľúbené je dnes aj zneužívanie živnosti u dlžníkov. Ak má niekto živnosť alebo ak si ju narýchlo vybaví, je pre nebankovku oveľa ľahšie dať mu úver. Tvári sa, že ide o úver pre podnikateľa. Potom si môže uplatňovať všelijaké sankcie na zabezpečenie zmenky.

Hoci dnes už ľudia pre nesplácanie pôžičky v pár stovkách eur nemôžu prísť tak ľahko o celý dom, stať sa to však môže. Nerobia to priamo nebankovky, ale vymáhačské firmy, ktoré prevzali pohľadávky od nebankoviek a používajú pritom takzvanú dobrovoľnú dražbu.
 

Kto nahradí nebankovky


Ak by aj veľké nebankové spoločnosti odišli z trhu, neznamená to, že by vymizla aj úžera. Menej solventní zákazníci budú naďalej potrebovať pôžičky. Keď im nepožičajú banky ani nebankovky, budú hľadať alternatívu. Na trhu sa preto môžu rozmnožiť malí úžerníci, ktorí nespadajú pod dohľad Národnej banky Slovenska. Hrozí teda, že sa rozšíri požičiavanie „na čierno“.

Na druhej strane oslabenie nebankoviek môže posilniť biznis bánk. Nebankovky sú totiž určitou konkurenciou bánk v oblasti splátkového predaja. „Klasické nebankovky obvykle cielia viac na klientov, ktorí by pôžičku v banke zrejme nedostali. Nie je výnimkou, že k nim klienti zamieria práve po odmietnutí bankou,“ vysvetľuje Tomaš Palovský, hovorca mBank. Podľa neho nová legislatíva môže spôsobiť aj to, že sa títo klienti budú snažiť získať úver skôr v banke.
 

Kroky v boji proti nekalým praktikám nebankových subjektov

  • zákaz reťazenia úverov
  • výška odplaty za požičanie peňazí nesmie presiahnuť dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby, ktorú používajú banky
  • nie sú povolené dobrovoľné dražby, ak hodnota dlhu je nižšia ako 2000 eur
  • poskytovať úvery môžu len nebankové spoločnosti s platnou licenciou od NBS
  • veriteľ musí pod hrozbou pokuty do 15 dní písomne alebo formou SMS informovať spotrebiteľa o tom, že nezaplatil splátku zo spotrebiteľského úveru
  • zákaz doplnkových služieb k úverom, ako napríklad osobný výber splátok alebo informačné SMS o nadchádzajúcej splatnosti splátky
  • Poskytovateľ úveru musí posielať peniaze klientom len na účet alebo poštovou poukážkou
  • trestná zodpovednosť právnických firiem aj za úžeru a poškodzovanie spotrebiteľa
  • súdy musia skúmať aj pri zmenkách, či neboli vystavené v súvislosti so spotrebiteľským vzťahom
  • hotovostná pôžička môže byť len bezúročná a bez poplatkov 
Foto: redakcia