Slováci sporia deťom viac ako Česi. Deti si za úspory kupujú oblečenie, smartfóny a tablety.

Autor: redakcia Banky.sk
22.09.2016 (09:00)

mBank zmapovala zvyky rodičov sporiacich pre svoje deti a zároveň zisťovala, ako deti svoje ušetrené peniaze míňajú.




V našom nedávnom článku sme sa pozreli na výsledky prieskumu, ktorý zisťoval, odkiaľ majú peniaze mladí ľudia a čo s nimi robia. Dnes sa pozrieme na výsledky podobného výskumu, realizovaného agentúrou STEM/MARK. Výskum okrem iného zistil, že Slováci odkladajú svojim deťom dvojnásobok toho, čo naši českí susedia.
 

Pravidelne deťom sporia tri štvrtiny rodičov

Zažitá predstava o našich šporovlivých západných susedoch sa nepotvrdila. Slováci odkladajú pre svoje deti viac peňazí ako Česi. Pravidelne svojmu dieťaťu sporia až tri štvrtiny slovenských rodičov, čo je oproti Čechám o 9 % viac. Počet rodičov, ktorí sporia svojmu dieťaťu, rastie s ich vzdelaním. Najviac sporia vysokoškolsky vzdelaní ľudia a najmenej ľudia so základným vzdelaním.

Svoje financie si odkladajú viacerými spôsobmi. Najviac, až 58,2 %, má peniaze pre deti uložené na sporiacich účtoch alebo na detských kontách. Takmer polovica šetrí cez životnú poistku a len 8,8 % rodičov odkladá peniaze pre deti v hotovosti.

Neprehliadnite

Koľko im odkladáme?

Až 42 % slovenských rodičov odkladá deťom v rozmedzí 20 až 39 eur mesačne, druhá najpočetnejšia skupina (32 %) odkladá mesačne do 19 eur. Podľa 60,5 % respondentov má nasporená suma slúžiť dieťaťu do začiatku, alebo na štúdium (35,4 %). Len 17,6 % rodičov si sporí pre istotu, na horšie časy, ak by sa rodina dostala do finančnej tiesne.
 
Dospelí obvykle neučia deti finančnej gramotnosti alebo práci s bankovými účtami. Rodiny sa držia tradícií a takmer 70 % detí si sporí do prasiatka. „Prekvapivo si takto peniaze odkladá aj polovica dospievajúcich veku pätnásť až osemnásť rokov. Len 13 % detí na Slovensku má svoje peniaze uložené na bankovom účte. Novými detskými účtami a účtami pre mladých by sme to chceli zmeniť,“ hovorí Gabriel Dzan, produktový manažér, mBank.
  16 09 mBank detske ucty 01


Čo si deti za úspory kupujú

16 09 mBank detske ucty 02   Deti si najčastejšie šetria na darčeky (33%), hračky (24,6%) a výlety (34,7%).

Všetko však záleží od ich veku, ktorým sa menia aj ich preferencie. Šesť až desaťroční sporia na hračky, výlety a darčeky. Staršia veková kategória jedenásť až štrnásťročných si peniaze odkladá na darčeky, výlety a elektroniku; a najstaršia kategória do osemnásť rokov najmä na oblečenie, elektroniku a cestovanie.
Za posledný rok si však zo svojich úspor reálne kúpili oblečenie a topánky (43%), elektroniku ako mobil, či tablet (34,7%), hračky (29,3%) a knihy či časopisy (23%).


Aj mBank ponúka detské účty

Banka považuje detské účty za ideálny prostriedok na zvyšovanie finančnej gramotnosti detí.
Detský účet mKonto pre deti môžete založiť svojim potomkom od narodenia do dovŕšenia 15 rokov. Účet je zadarmo, pričom dieťa má pasívny prístup do internet bankingu a mobilnej aplikácie. Peniaze nemôže vyberať, ani ich odosielať na iné kontá - má však možnosť presúvať si ich medzi vlastnými účtami, pretože k účtu má k dispozícii až štyri sporiace účty eMax Plus. Tie si vaša ratolesť môže pomenovať napríklad podľa toho, na čo chce sporiť.
Pre dospievajúcich vo veku od 15 do 18 rokov má mBank v ponuke mKonto #navlastnetriko. Aj tento účet je bezplatný a váš teenager k nemu dostane bezkontaktnú debetku, prístup cez internet banking či mobilnú aplikáciu a tiež sporiace produkty.
Zdroj: mBank, Foto: redakcia