Poistiť či nepoistiť svoj úver?

Autor: Zuzana Šimonová
19.10.2016 (09:00)

Prečítajte si, ako sa na poistenie úveru díva odborníčka z praxe.





Často hovorím svojim klientom, že úvery sú na to, aby nám pomáhali a nie, aby nás stresovali. S úverom si môžete zabezpečiť „čokoľvek“ a v tom momente to aj užívať. Kým by ste sa dostali napríklad k svojmu bývaniu, koľko by ste si museli odpustiť, aby ste si našetrili potrebnú sumu peňazí? Takto máte príležitosť pomocou úveru zabezpečiť si bývanie hneď. Inak povedané: najskôr kúpim, potom splácam a nie naopak, teda najskôr šetrím, potom kúpim. Správne ušitý úver na mieru je ako dobre ušité sako, ktoré nám sedí a cítime sa v ňom pohodlne a komfortne.

Neprehliadnite Aby sme sa aj s úverom cítili pohodlne a naviac bezpečne, dobrá voľba je, ak si ho poistíme. V danom momente sa môže zdať, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Opak je však pravdou. Musíme myslieť na to, že v prípade hypotekárneho úveru sa zaväzujeme na dlhšie obdobie. Pri poistení úveru žiadateľ zabezpečí svoju rodinu aj v prípade toho najhoršieho (strata blízkej osoby), a tak partner/ka s deťmi nemusí predať „strechu nad hlavou“, ale poisťovňa daný úver vyplatí. Samozrejme, treba ale počítať s tým, že kým poisťovňa hypotéku vyplatí, trvá to určitý čas. Spoludlžník je povinný úver ďalej splácať, kým poisťovňa poistnú udalosť neuzatvorí a neprevezme zodpovednosť. V opačnom prípade by sa spoludlžník dostal so splácaním úveru do omeškania, a tak by banka mala právo vymáhať dlžnú sumu.

Pokiaľ si úver poistíte, banka vám môže dať výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Pri niektorých akciových ponukách na výhodné úroky, je poistenie úveru dokonca podmienkou.

Tiež sa mi často stáva, že veľa mladých ľudí povie, že oni nikoho nemajú, nemajú manželku, manžela a ani deti. Len málokto z nich si uvedomuje, že majú rodičov a v prípade „katastrofického scenára“ rodičia dedia túto pohľadávku a úver musia splácať, resp. musia danú nehnuteľnosť predať, aby úver vyplatili. V mnohých prípadoch sú to práve rodičia, ktorí svojim deťom pomáhajú so zabezpečením ich úverov tým, že „ručia“ vlastným bytom, či rodinným domom.

16 10 Gepard Finance pasik

Banky ponúkajú niekoľko typov poistení/pripoistení. Spolu s klientom je potrebné vybrať pre neho to najvhodnejšie poistenie. Klient sa musí rozhodnúť už pri podaní žiadosti o úver, nakoľko tento nie je možné poistiť neskôr. Z praxe uvediem prípad klientky, ktorá prišla za mnou so žiadosťou o poistenie už existujúceho úveru. Jednalo sa o hypotekárny úver na dlhú dobu splácania, kde dlžníkom bol jej manžel. Smutné bolo to, že manžel prekonal mozgovú príhodu, ktorá vyžadovala dlhodobé liečenie. V rodine sa dlhodobou práceneschopnosťou dlžníka znížili príjmy, a tak bolo ťažké nájsť finančné prostriedky na splácanie úveru. V tom čase sa príjmy rodiny znížili ešte aj o ďalší príjem, teda o príjem manželky - spoludlžníčky, nakoľko sa pani starala o svojho manžela. V tomto prípade som klientke nedokázala pomôcť práve preto, že už existujúci úver nebolo možné dodatočne poistiť.
Zdroj: Gepard Finance, Foto: Ivan Sedlák