Úvery Slovákom prerastajú cez hlavu

Autor: redakcia Banky.sk
21.11.2016 (09:00)

Zadlženosť slovenských domácností rastie nepretržite už niekoľko rokov. Pozrime sa, ako vyzerá úverový biznis, od koho si ľudia požičiavajú viac a naopak, komu klesá počet úverov.




Štatistiky NBS hovoria, že kým v roku 2008 bol objem poskytnutých spotrebiteľských úverov na úrovni cca 4 miliardy eur, v roku 2016 je to už takmer 6 miliárd eur. Okrem bánk spotrebiteľské úvery poskytujú lízingové spoločnosti a spoločnosti splátkového predaja.

Bankové spotrebiteľské úvery k septembru 2016 dosiahli druhý najrýchlejší rast v EU 14,1%.

16 11 NBS graf1

Čo sa deje s úvermi od nebankoviek

Regulácia nebankového trhu síce nezabránila rastu zadlženosti, no prispela k zníženiu RPMN na nebankových pôžičkách. Týka sa to najmä malých úverov s kratšou dobou splatnosti. Nebankové spoločnosti strácajú podiel na spotrebiteľskom financovaní, zo 43% v roku 2008 klesli na 20% v roku 2016.

Odporucame
Aj parametre nebankových pôžičiek sa menia. Nebankové úvery na nízke sumy (do 1 500 eur) s krátkou splatnosťou (do 1 roka) sú na ústupe. Nahrádzajú ich úvery nad 6 500 eur a s dlhšou splatnosťou. Dôvodom tejto zmeny je výška max. RPMN, ktorú môžu nebankové spoločnosti ponúkať. Nízke pôžičky s krátkou splatnosťou mali problém vtesnať sa do tohto limitu.

Ako získať výhodný spotrebný úver - odborná poradňa


Dohľad NBS na nebankový sektor priniesol pozitívne zmeny v tom, že z trhu vymizli nekalé praktiky ako napríklad:
  • nové spotrebiteľské zmenky
  • menej peňazí "na ruku" v porovnaní s tým, čo je uvedené v zmluve
  • osobitne spoplatnené doplnkové služby k úveru
Naopak, vyskytla sa nová nekalá praktika a to nevyžiadaný viazaný úver na konzultačné služby.

Prečo NBS varuje pred prílišným zadlžovaním domácnosti

Keď sa pozrieme na zadlženosť domácností v zahraničí zistíme, že sú aj viac zadlžené národy ako Slováci. Akšak, zahraničné domácnosti majú viac finančných aktív a v prípade, že prídu horšie časy, tieto finančné aktíva môžu speňažiť a preklenúť tak nepriaznivé obdobie. Slovenské domácnosti nemajú tieto finančné aktíva, preto sú viac zraniteľné. Inými slovami, ich schopnosť splácať dlhy je nižšia.

16 11 NBS graf2

Je prirodzené, že v dobrých časoch naša obozretnosť klesá. Máme zamestnanie, dostávame slušnú výplatu. No ľudia nesmú zabúdať, že po dobrých časoch môžu prísť horšie - tak, ako sme boli svedkom pred niekoľkými rokmi. Aby sa domácnosti vyhli finančnej kríze, mali by pristupovať k zadlžovaniu s rozumom. Medzi dlhy totiž patria nielen bankové pôžičky, ale aj splátkový predaj, lízingy, či nebankové úvery.
Zdroj: NBS, Foto: Ivan Sedlák