Banky.sk

Ako stihnúť platby na konci roka

Autor: Mário Skyba
28.12.2016 (08:00)

Ak chcete poslať platbu ešte v tomto roku, treba si ustrážiť dátumy a čas zaslania, aby peniaze odišli aj prišli načas.




Medzi Vianocami a Silvestrom v tomto roku ostáva už len niekoľko pracovných dni, ktoré treba využiť, ak chcete poslať platby, ktoré majú odísť ešte v tomto roku. „Keďže posledný deň starého roka vychádza na sobotu, klienti majú na posledné úhrady o niečo menej času ako po minulé roky,“ pripomína Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.
 
Pozor by ste si mali dávať najmä na to, či potrebujete, aby peniaze z vášho účtu iba odišli do konca roka, alebo boli v tomto roku aj pripísané na účet príjemcu.
 
V prvom prípade máte na platbu čas až do posledného pracovného dňa roka, v druhom potrebujete výraznejší predstih. Skôr musíte poslať platby, aj keď idú do zahraničia mimo krajín SEPA, čo sú zvyčajne krajiny mimo Európskej menovej únie.

Najrýchlejšie vám peniaze odídu z účtu, keď ich posielate na účet vo vašej banke či bankovej skupine. V ČSOB stačí v tomto prípade platobný príkaz  zadať na pobočke 31. decembra do konca otváracích hodín. Tie sú však na Silvestra skrátené len do 12:00 hodiny, teda do obeda. Elektronicky môžete poslať peniaze až do 21:00 hodiny.
 
Tieto šibeničné časy však platia len v rámci platieb v jednej bankovej skupine. Ostatné platby musíte zadať skôr, inak ich príjemca dostane až v januári.

Cezhraničné platby posielajte skôr
Ak chcete z ČSOB odoslať  SEPA platby, ktoré majú odísť z vášho účtu ešte v tomto roku a budú pripísané na účet príjemcu ešte do konca tohto roka, musíte ju zadať v pobočke už 29. decembra do 15:00. Cez internet to stačí do 21:00.
 
Ostatné platby (mimo krajín SEPA ) je potrebné zadať na pobočke v ČSOB už 28.12. najneskôr do 12:00 hodiny a elektronicky do 13:00 hodiny. Ak to nestihnete, platba bude pripísaná na účet príjemcu až 2. januára 2017.
 
Zábudlivci môžu ešte na prevody na poslednú chvíľu využiť urgentné platby, ktoré sú však dosť drahé. Napríklad v ČSOB za zrýchlený prevod na pobočke zaplatíte až 66 eur a online 33 eur. „Príkaz na urgentný prevod v eurách do inej banky na Slovensku a EÚ je potrebné predložiť v pobočke 30.12. do 14.00, v cudzej mene do inej banky do zahraničia do 30.12. do 11.00 hod,“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB. V Slovenskej sporiteľniv prípade urgentného prevodu  je možné zadať platbu v pobočke alebo cez internet ešte aj 30. decembra do 14:30.
 
Podobné časy sú aj majú aj iné banky na Slovensku. Prehľad všetkých termínov si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

16 12 platby na konci roka
Foto: Ivan Sedlák