Za benzín zaplatíte priamo z auta. Už čoskoro aj na Slovensku

Autor: Jana Sedláková
23.01.2017 (10:00)

Ponáhľate sa? Nechce sa vám vykladať deti z auta a ísť zaplatiť za benzín? Čoskoro budete môcť zaplatiť po tankovaní priamo z auta. Stačí, keď budete na tej správnej pumpe a budete mať smartfón.

To, čo sa nám zdalo pred niekoľkými rokmi doslova sci-fi, teraz sa stáva skutočnosťou. Dokonca skutočnosťou na Slovensku. Sieť čerpacích staníc Shell v spolupráci s MasterCard chce do letných prázdnin spustiť novú formu platby za pohonné hmoty. Pozrime sa, ako to bude fungovať.
 

Ako funguje platba z auta

Ak si budete chcieť vyskúšať tento nový spôsob platenia, je potrebné aby ste si do svojho smartfónu stiahli aplikáciu Masterpass. Táto aplikácia slúži ako digitálna peňaženka. Je dostupná pre telefóny s operačným systémom android aj iOS. Do aplikácie si zaregistrujete svoju platobnú kartu MasterCard alebo Maestro. Platí aj pre debetné aj kreditné karty MasterCard vydané v hociktorej banke.

Na každom tankovacom stojane bude umiestnená tabuľka s QR kódom, ktorý po príchode na pumpu oskenujete do aplikácie. Samotný rozmer QR kódu je navrhnutý tak, aby ste ho mohli oskenovať cez okno auta a nemuseli pri tom vystúpiť. Zadáte číslo stojanu, z ktorého budete čerpať a sumu, za akú chcete natankovať.

Odporucame
 
·       V bezkontaktných platbách sme pred českými susedmi
·       Vymeňte platobnú kartu za mobil
·       Dávate kartu čašníkovi a on s ňou odíde? Koledujete si o problém
·       Trendy v platbách kartou: bezdotykovosť a biometria
·       Sú bezdrôtové platobné terminály bezpečné?
 
Pokiaľ ste na pumpe, kde vám s tankovaním pomôže obsluha, nemusíte vystúpiť ani z auta. Prípadne si môžete ísť kúpiť občerstvenie. Alebo si natankujete sám. Ak sa rozhodnete, že nakoniec natankujete za nižšiu sumu, ako ste pôvodne zadali, nevadí - zaplatíte  len to, čo natankujete naozaj.  Naopak to nefunguje,  ak zadáte sumu 30 EUR, systém vám nedovolí natankovať viac.  
Keď dotankujete,  môžete pokračovať v ceste. Máte zaplatené.
 

Čakajú nás aj ďalšie inovácie

Tento spôsob platenia je bezpečný a rýchly. Určite ho ocenia tí, ktorí sa ponáhľajú, alebo majú v aute deti či zvieratá, ktoré nemôžu nechať bez dozoru. Výhodné to môže byť aj pri tankovaní v noci, keď na pumpe nie je žiadna obsluha. V Českej republike tento spôsob platenia na Shell pumpách bol spustený v roku 2016. Predstavitelia spoločnosti MasterCard si vedia predstaviť podobné inovácie aj v iných oblastiach, napríklad v digitálnych jedálnych lístkoch, ktoré vám umožnia zaplatiť podobným spôsobom v reštaurácii. Dokonca vaša platobná karta v telefóne vám môže nahradiť vstupenku na koncert, či zdravotnú kartičku poistenca.
 
Zdroj: MasterCard, Foto: redakcia