Jeden či viac účtov? Takto sa rozhodnete správne

Autor: Katarína Macková
17.01.2017 (10:00)

Kedy si klienti volia radšej viacero účtov namiesto jedného a prečo je to pre nich výhodné? Situácie sa líšia od klienta ku klientovi a iné potrebuje bežný pracujúci človek, iné živnostník a iné zamestnanec, ktorý napríklad prenajíma byt.


Oddelené firemné peniaze od osobných

Často sa stáva, že aj napriek širokej ponuke zistíte, že jeden účet vaše potreby nespĺňa a budete ich potrebovať niekoľko. Takáto situácia nastáva napríklad v prípade, ak je človek živnostník a chce mať oddelené firemné peniaze od osobných. „Alebo niektorí majú hypotéku s účtom, ktorý slúži na úhradu mesačných splátok  v jednej banke a účet na bežné mesačné výdavky v druhej banke,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu s tým, že pri výbere dvoch účtov platí rovnaký princíp, ako pri výbere jedného. „Treba hľadať  účet, ktorý svojim zložením čo najviac kopíruje služby, ktoré od banky požadujeme a za čo najnižšiu cenu. Na trhu existujú účty zadarmo, alebo účty, pri ktorých môžeme získať zľavu z poplatku za vedenie až do výšky 100 %,“ dodáva s tým, že sa oplatíhľadať a porovnávať ponuky bánk.

V jednej banke hypotekárny úver a v druhej sporiaci produkt

Klienti si otvárajú viacero účtov napríklad vtedy, keď využívajú produkty viacerých bánk a vedenie účtu je pre nich výhodné. „Môže ísť napríklad o klienta, ktorý  má v jednej banke hypotekárny úver a v druhej sporiaci produkt,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB s tým, že klienti využívajú viacero účtov tiež v prípade, ak podnikajú a okrem bežného účtu využívajú aj podnikateľský účet. „Odporúčame preto, aby si klienti porovnali ponuky jednotlivých typov účtov na trhu a prekonzultovali s bankou možnosti čo najvýhodnejšieho vedenia účtov.“
 
Neprehliadnite

Vždy záleží na individuálnych potrebách

Optimálny mix účtov zrejme neexistuje, vždy záleží na individuálnych potrebách jednotlivca. „Niekomu stačí len jeden účet na všetko, niekto má hlavný účet, na ktorý mu chodí výplata a z ktorého vybavuje platby, k tomu niekoľko sporiacich účtov, ktoré fungujú ako obálky na odkladanie peňazí, a potom ďalšie účty v cudzích menách pre zahraničný platobný styk,“ hovorí Zdeněk Kovař z Fio banky
 

Samostatné evidovanie iného príjmu

Mať dva účty môže byť výhodné pre ľudí, ktorí majú popri zamestnaní nejaký vedľajší príjema chcú si ho evidovať samostatne, napríklad v prípade prenájmu nehnuteľností. „Takýto účet im môže sprehľadniť ich finančné toky a uľahčiť napríklad postup pri spracovávaní daňového priznania,“ tvrdí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.
 
Napríklad úspory je však podľa nej určite vhodné držať na oddelenom účte. „V prípade ich ponechania na účte, z ktorého človek uhrádza bežné výdavky a platí kartou, sa môže stať, že úspory sa rozkotúľajú, ani nebudete vedieť, ako.“ Ak teda dostatočne zvážite svoje individuálne potreby, určite si z týchto možností vyberiete tú, ktorá sa vám bude hodiť najviac.
Foto: Ivan Sedlák