Ako zrušiť a presťahovať účet

Autor: Mário Skyba
31.01.2017 (09:00)

Pri sťahovaní účtu si dajte pozor na dobiehajúce platby a neuhradené záväzky.





Ak prídete do banky a chcete ihneď zrušiť účet alebo ho presunúť ku konkurencii, nemusí sa vám to podariť pri prvej návšteve. Presun účtu môže trvať aj viac ako mesiac.
 
Návštevám pobočky starej banky sa môžete vyhnúť, ak o presun bankového konta požiadate novú banku. Vtedy musíte v novom peňažnom ústave predložiť notársky overenú žiadosť o presun účtu, na základe ktorej bude ona komunikovať s vašou starou bankou. Vaša pôvodná banka spolu s účtom prenesie do tej novej aj všetky nastavené trvalé príkazy a inkasá. Táto operácia by mala byť bez poplatkov.
 
Ak ste ochotní zájsť osobne do starej banky, ušetríte náklady na overenie podpisu notárom či na matrike, ktoré však nie sú nejako vysoké. Poplatok za overenie podpisu je u notára necelé 3 eur, na matrike dokonca iba 1,50 eura.
 

Pozor na neuhradené platby

Pri presune účtu si dávajte pozor na svoje záväzky voči starej banke. Ak ste v mínuse na povolenom prečerpaní, na kreditke, alebo nemáte zúčtované všetky transakcie debetnou platobnou kartou, presun účtu vám banka nedovolí.
Dostatočný zostatok na účte v starej banke by ste si mali zabezpečiť tiež preto, aby vám mohli byť zrealizované všetky trvalé, inkasné a platobné príkazy.

Neprehliadnite  

Presun trvá viac ako mesiac

Presun účtu aj s prevodnými príkazmi by mal trvať zhruba mesiac, v horšom prípade dva. Čas prenosu závisí najmä od toho, kedy si na starom účte vysporiadate záväzky.
Postup je taký, že stará banka vám vypracuje informáciu o platobných príkazoch do týždňa od doručenia žiadosti o presun, ale zruší vám ich až k poslednému dňu mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom ste žiadosť podali. Teda ak o presun požiadate na začiatku februára, platobné príkazy vám budú zrušené ku koncu marca.
 

Náklady na sťahovanie

Banky si za samotný presun účtu neúčtujú poplatky, ale môžete platiť za zrušenie trvalých príkazov či inkás. Za tie si banky môžu účtovať aj 50 centov cez internet a niekoľko eur v pobočke. Ak však o presun účtu požiadate novú banku, týmto nákladom za rušenie platobných príkazov by ste sa mali vyhnúť. Banka vám tiež môže zaúčtovať poslanie zostatku zo starého účtu na nový.
Banky zvyčajne karty zlikvidujú bezplatne, nemusí to však byť pravidlo - najmä pri kreditných kartách. Ak je kreditka platná menej ako jeden kalendárny rok, napríklad ČSOB si zaúčtuje za jej zrušenie poplatok 7 eur.
 

Doklady pri zatváraní

Na zatvorenie účtu vám stačí doklad totožnosti (teda občiansky preukaz), stará platobná karta a prípadne si do pobočky prineste aj číslo nového účtu, na ktorý vám banka zašle zostatok.
 

Nechať účet spať sa neoplatí

Ak by ste sa chceli zbaviť účtu tak, že na ňom nenecháte nijaké peniaze, nepochodíte. Banky vám poplatky za jeho vedenie budú účtovať aj naďalej a dostanete sa do nepovoleného mínusu. Navyše, banky môžu od vás dlhy vymáhať aj na súde. „Mŕtvy“ či spiaci účet banka zruší až po pol roku a dovtedy vám môžu na zanedbanom účte narásť úroky z omeškania aj penále.

Po presunutí účtu nahláste jeho zmenu všetkým inštitúciám, kde máte platobné povinnosti, ako sú plynárne, elektrárne, či váš mobilný operátor. Zmenu účtu tiež oznámte zamestnávateľovi, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam v podobe meškania výplaty.
 

Postup na presun účtu

  1. Vysporiadajte si všetky záväzky na účte v pôvodnej banke
  2. Ponechajte si na účte dostatok financií na inkasá a trvalé príkazy na obdobie do konca ďalšieho mesiaca
  3. Nájdite si účet v novej banke, ktorý vyhovuje Vašim potrebám
  4. Vyplňte žiadosť o Presun účtu a odovzdajte ju v banke
  5. Nechajte banky pracovať za Vás
 
 
Foto: Ivan Sedlák