Banky čaká tvrdšia konkurencia od startupov a veľkých IT firiem

Autor: Mário Skyba
07.03.2017 (11:40)

Viac konkurencie na poli platobných služieb, preberanie zákazníkov a boj o klientské dáta. To všetko prinesie od budúceho roka európska direktíva o platobných službách známa pod skratkou PSD2. Niektorí odborníci tvrdia, že dokonca môže priniesť revolúciu do bankových služieb.

Otvorené dvere k platbám

Nariadenia euroúradníkov žiadajú od bánk viacero zmien, ale najdôležitejšia je, aby sprístupnili svoje platobné systémy tretím stranám ako napríklad finančno-technologickým firmám (tzv. fintechom), ale aj iným bankám. Podľa odborníkov hrozí finančným domom strata priameho kontaktu s klientom. Ten sa môže baviť o platbách priamo s fintechom a banka preňho ostane iba akýmsi poskytovateľom infraštruktúrnych služieb v pozadí, ktoré ani nebude vnímať.
 
Banky si budú môcť kradnúť biznis aj medzi sebou, pretože aj oni môžu byť tretími stranami. Ako to môže fungovať? Fintech urobí vlastnú aplikáciu na platby či na prezeranie účtu a banka mu musí sprístupniť svoje systémové prostredie, aby to mohol vykonávať pre klienta. Návrh navyše znie, aby to banky urobili zadarmo.
 
Výhoda kontaktu s klientom banky je okrem iného v tom, že fintech získa veľa cenných údajov o jeho nákupných zvyklostiach. Tieto „big data“ sa potom dajú analyzovať a využívať pri marketingu.
 

Hypotekárna poradňa – pošlite nám svoju otázku

 Obrana útokom

Na druhej strane, bankári sa neobávajú, že nové pravidlá budú mať veľký dopad na ich biznis, keďže väčšinu požiadaviek už spĺňajú. Navyše rátajú s tým, že s fintechom môžu „spolupracovať“ - napríklad tak, že ho jednoducho kúpia. To sa už v západnej Európe deje.
Banky samozrejme tiež vyvíjajú vlastné aplikácie, ktoré môžu byť kvalitnejšie a viac „user-friendly“ ako tie od tretích strán. Niektoré banky preto vnímajú blížiace sa zmeny ako príležitosť rozšíriť svoje služby a poraziť konkurenciu.
 
Neprehliadnite

Veľkí hráči

Väčšia hrozba ako malé fintech firmy sú pre banky veľkí IT giganti ako Apple, Google či Facebook, ktorí tiež môžu využiť otvorené dvere do sveta platieb. Tí majú obrovskú výhodu jednak vo veľkých finančných zdrojoch a tiež v technickom zázemí, takže bankám môžu konkurovať tvrdšie. Už dnes fungujú platobné systémy ako Apple Pay či Android Pay a peniaze sa v súčasnosti dajú posielať aj cez Facebook.

Bezpečnosť s otáznikom

Čoho sa banky obávajú je bezpečnosť platieb. Poukazujú na to, že ak sa pri platbách cez tretiu stranu niečo stane – budú zneužité údaje či peniaze nedôjdu tam kam majú - nie je doriešené, kto za to bude zodpovedný. Komu sa klient bude sťažovať, prevádzkovateľovi aplikácie alebo banke? Európsky bankový úrad (EBA) chce detaily riešiť v podrobnejších inštrukciách, ktoré budú zverejnené v júni tohto roka.
Dobrou správou podľa odborníkov je, že aj fintechy budú musieť mať nejakú licenciu na svoje podnikanie a postupne budú tiež pod dohľadom regulátorov, rovnako ako sú dnes banky.

Čo sa zmení pre bežného človeka

Bežný klient banky bude mať po zmenách viac možností, ako si spravovať účty v mobile či cez internet. Okrem bankových aplikácií si totiž bude môcť vybrať aj iné konkurenčné aplikácie. A používať bude tú, ktorá mu sadne najlepšie.

Čo požaduje EBA od bánk

  • sprístupniť ich platobné systémy tretím stranám, napríklad finančno-technologickým firmám
  • prísnejšiu autorizáciu všetkých platieb a to najmenej dvoma z troch bezpečnostných prvkov (napr.  heslo, PIN na karte či otlačok prsta)
  • bezpečnejšiu komunikáciu medzi klientom, bankou a príjemcom platby
  • jednotný návod na riešenie problémov pri platbách