Nová aplikácia VÚB Mobil Bankingu: Ide s dobou a ponúka špecialitky

Autor: Mário Skyba
18.09.2017 (11:00)

Prihlasovanie sa cez odtlačok prsta, rýchle platby a osobné nastavenia obrazovky. To ponúka nová mobilná aplikácia VÚB.




V dnešnej online dobe môžeme mať „pod palcom“ v mobile skutočne množstvo vecí, svoje peniaze nevynímajúc. Páči sa nám to a očakávame stále viac. Aj preto hlásia banky na Slovensku v posledných rokoch neustále rastúci záujem o využívanie mobil bankingu. Napríklad počet aktívnych používateľov mobilnej aplikácie VÚB sa oproti minulému roku zdvojnásobil a jej klienti sa prihlasujú do aplikácie približne 15-krát za mesiac. A tak sa mobil banking musí vyvíjať v súlade so stále náročnejšími požiadavkami klientov – a to najmä s požiadavkami na rýchlosť, užívateľský komfort a bezpečnosť.
 
Banky teda prichádzajú s novinkami v mobilných aplikáciách takmer každý rok. Nedávno prišla na trh s novouappkou“ aj druhá najväčšia banka na Slovensku. Banky.sk sa pozreli bližšie na to, čo VÚB Mobil Banking prináša.

Jednoduchá na obsluhu

V prvom rade je táto mobilná aplikácia jednoduchá na obsluhu, takže môže slúžiť jednak skúseným používateľov internet bankingu, ako aj nováčikom v online svete financií. „Je to v súčasnosti najefektívnejší, najpohodlnejší a najrýchlejší spôsob dennej obsluhy vlastných peňazí. Súčasne je to najlacnejší spôsob, keďže je bez poplatkov,“ tvrdí Petra Slafkovská, špecialistka pre elektronické bankovníctvo vo VÚB.
 
Poďme však po poriadku. Už inštalácia aplikácie je jednoduchá, trvá len niekoľko minút. Jedinou podmienkou je mať v tejto banke zriadený internet banking a mať novší typ smartfónu s operačným systémom Android 4.1 a viac alebo iOS 9 a viac.

Zabezpečená

Čo sa týka bezpečnosti, tak na prihlásenie do aplikácie vám slúži 4-miestny PIN, ku ktorému sa nedostane nikto cudzí ani v prípade, že stratíte telefón. „Naša banková aplikácia spĺňa najnáročnejšie bezpečnostné požiadavky, komunikácia je kryptovaná a šifrovaná. V prípade aj minimálneho podozrenia z nabúrania sa sama deaktivuje,“ vysvetľuje Slafkovská. Výhodou je tiež to, že aplikáciu možno nainštalovať na viac zariadení a tak môžete svoje peniaze okrem telefónu obsluhovať napríklad aj z tabletu.

Ide s dobou

Pre používateľov mobil bankingu je dôležitá taktiež rýchlosť pri prihlasovaní sa do aplikácie. Aj preto tým, ktorí majú novšie smartfóny s operačným systémom Android či iOS, VÚB ponúka možnosť prihlasovať sa do aplikácie pomocou odtlačku prsta. „Je to bezpečný preverený spôsob, nemusíte používať 4-miestny PIN kód,“ tvrdí Slafkovská.

Rešpektuje individualitu

Finančné domy si uvedomujú, že klienti sú individuálni a každý môže chcieť v mobile iné funkcie, podľa toho, ktoré najviac využíva. Aplikácia od VÚB preto ponúka viac možností osobných nastavení. „Neponúka jediný správny postup, ale poskytuje slobodu nastavenia peňaženky v mobile,“ hovorí  Slafkovská. Na domovskú stránku v aplikácii si môže klient „vytiahnuť“ 5 funkcií, ktoré chce používať najčastejšie. Ovládanie je prehľadné aj vďaka widgetu v podobe „blesku“. Okrem toho nájdete na domovskej stránke aj widget pre Rýchle platby, ktoré sú tak dostupné už priamo po prihlásení.
 
Individualitu používateľa môže potešiť tiež možnosť zvoliť si, či chce vidieť úvodný graf informujúci o dostupných peniazoch na účtoch a kartách. Popri tom všetkom aplikácia ponúka aj bežné veci ako menová kalkulačka či vyhľadávač najbližších bankomatov.

Ponúka Rýchly zostatok

Banky si samozrejme robia prieskumy, čo ich klienti v mobilných aplikáciách najradšej používajú. Ešte stále je favoritom možnosť okamžitej kontroly zostatku na účte. VÚB túto funkciu ponúka cez Rýchly zostatok, ktorý môžete využívať aj bez nutnosti prihlásenia sa do aplikácie. „Jediným pohybom po displeji telefónu si preveríte disponibilný zostatok na účte. A môžete si nastaviť zobrazenie presnej sumy alebo zostatku v percentách,“ dodáva Slafkovská. Lišta v mobile vás navyše farebne upozorní, ak suma na účte klesne pod určitú hraničnú hodnotu. Nový mobil banking poskytuje aj prehľad investícií a aktuálny stav ich hodnoty.

Zjednodušuje a zrýchľuje

Ľudia, ktorí radi platia online, niekedy potrebujú zaplatiť aj „papierové“ faktúry za elektrinu, plyn či mobil. Opisovať 24-miestne IBAN čísla účtov a ďalšie potrebné údaje pre platby sa však nikomu nechce. Banky však myslia aj na to - VÚB vo svojej aplikácii ponúka službu Scan & Pay, kde telefónom  jednoducho naskenujete IBAN číslo účtu alebo načítate QR či EAN kód. Platbu tak máte vybavenú výrazne rýchlejšie a bez chýb.

Zdroj: VÚB, Foto: Ivan Sedlák