Bezpečné platby na internete

Autor: redakcia Banky.sk
28.12.2017 (20:00)

Black Friday je za nami, vianočné nákupy tiež. Tí, ktorí ešte neminuli všetky peniaze, môžu využiť novoročné zľavy. Ponúkame vám 7 tipov, ako zaplatiť na internete bez obáv.




V e-shopoch nakupujeme nielen pred Vianocami, ale po celý rok. Štatistiky ukazujú, že práve online nákup sa stáva čoraz obľúbenejší. Obozretnosti však nie je nikdy dosť. Ponúkame vám pár tipov, ako rozpoznať podozrivé eshopy a ako bezpečne platiť na internete.
 

1. Pripájajte sa z bezpečného miesta a zariadenia

Základným pravidlom bezpečného nakupovania cez internet je pripájanie sa z dôveryhodného a bezpečného zariadenia. Využívate mobilné bankovníctvo? Platby realizujte len zo svojho smartfónu či tabletu. Do služieb elektronického bankovníctva sa neprihlasujte cez free wi-fi.
 

2. Nepodceňte žiadne podozrenie

Nastavte si notifikáciu o pohyboch na účte. Keď vám príde správa o platbe, ktorá sa vám nepozdáva, ihneď zavolajte do banky. Radšej urobiť "planý poplach", ako sa nechať okradnúť. Číslo na kontaktné centrum banky majte uložené vo svojom mobile.

Neprehliadnite  

3. Kontrolujte stránky, na ktorých nakupujete

Pri eshopoch, ktoré požadujú osobné informácie, vždy hľadajte https:// alebo zámok v URL lište prehliadača. Klikom na ikonu zámku si overte platnosť certifikátu.
URL adresy Internet bankingu zadávajte vždy ručne. Vyhnete sa tak podvodným stránkam napodobňujúcim tie oficiálne. Po ukončení transakcie sa vždy odhláste.
 

4. Nenakupujte značkový tovar v eshopoch za podozrivo nízke ceny

Nedajte sa nachytať na rôzne falošné ponuky propagované cez Facebook alebo váš email, ktoré ponúkajú výpredaj značkového tovaru za podozrivo nízke ceny, niekedy v zľave aj – 90% (napr. výpredaj značkových slnečných okuliarov za 15.99 €, pričom pôvodná cena bola 199.99 €). Častokrát ide o podvodné a nezabezpečené webové stránky, so servermi umiestnenými najmä v Čine, ktoré pri platbe zbierajú údaje o platobných kartách používateľov. Útočník tak získa všetky informácie potrebné k tomu, aby uskutočnil finančný prevod z danej karty a vami objednaný tovar je falošný, nekvalitný a väčšinou vám ho ani nedoručia. Podvodníci zneužívajú meno známeho výrobcu a vašu dôverčivosť.
Môže sa preto stať, že objednaný tovar nedostanete a podvodníci sa navyše pokúsia zneužiť aj údaje z Vašej platobnej karty!
Dôveryhodnosť webovej stránky si môžete pred nákupom tovaru jednoducho overiť napríklad na stránke https://www.scamadviser.com/.
 

5. Chráňte sa s 3D Secure

Služba ponúka vyšší štandard zabezpečenia cez dodatočnú autorizáciu platieb kartou SMS-kou alebo bezpečnostným kódom, ktorý vytvorí Token či jeho virtuálna verzia Mobilný Token. Využívanie 3D Secure je zadarmo a je označené logami Verified by VISA, Mastercard SecureCode.
 

6. Zabezpečte sa silnými heslami

Prihlasovacie heslo do internetového bankovníctva pravidelne meňte. Vytvárajte si také, v ktorých použijete minimálne malé písmená, tiež veľké písmená a aj číslice - a budú mať aspoň 8 znakov. Nevyužívajte rovnaké heslo vo viacerých aplikáciach.
 

7. Nikomu nedávajte osobné údaje

Osobné údaje, prístupové heslá, ani údaje z platobnej karty neposkytujte iným osobám, ani si ich neukladajte v elektronickom zariadení.

Tieto užitočné rady poskytla VÚB banka.
Zdroj: VÚB, Foto: redakcia