Nahradia smart hodinky klasickú peňaženku?

29.01.2018 (09:00)

Vaše hodinky dokážu oveľa viac ako zmerať počet krokov, či tep srdca. Firmy intenzívne pracujú na tom, aby ste s hodinkami dokázali i zaplatiť. Samozrejme, so smart hodinkami.



V roku 2016 mal trh so smart hodinkami hodnotu obrovských 16,2 miliardy dolárov, pričom sa očakáva ďalší rast aj rozširovanie schopností sprostredkovávať platby. Zvýšenie predajov v Británii o 45 percent v roku 2016 predstavoval jeden z najvýraznejších nárastov medzi európskymi krajinami: predalo sa tu neskutočných 13 miliónov nositeľných zariadení.

Hnacím motorom rastu trhu so smart hodinkami je predovšetkým dôvera v bezkontaktné technológie. V druhej polovici roku 2015 vzrástol v medziročnom porovnaní počet bezkontaktných platieb realizovaných v európskych krajinách takmer o 170 % a v roku 2016 sa ich počet strojnásobil.

Odporucame Objem mobilných platieb realizovaných v siedmich najvyspelejších krajinách EÚ (Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švédsko, Holandsko a Španielsko) vzrástol ku koncu roka 2015 na 52 miliárd dolárov, pričom v nasledujúcich piatich rokoch sa očakáva jeho strojnásobenie. V tom istom roku spotrebitelia v Británii utratili bezkontaktnými platbami 25 miliárd libier, zatiaľ čo v roku 2017 bola približne rovnaká čiastka – presne 23,23 miliardy libier – dosiahnutá len za šesť mesiacov.

Neprehliadnite Sú to predovšetkým veľké mesta, ktoré ťažia z využívania rýchlych a bezpečných bezkontaktných platieb vo verejnej doprave. A nositeľné zariadenia tieto platby ešte uľahčujú. Stávajú sa tak stále obľúbenejšími a dopyt po nich sa v európskych krajinách len medzi januárom a júnom 2017 v medziročnom porovnaní zvýšil o 22 %.

Na Slovensku si na možnosť platby pomocou nositeľného zariadenia musíme počkať. Žiadna banka túto možnosť zatiaľ neponúka.

DSC_0017





 
Zdroj: Mastercard, Foto: Lucia Novek