Oplatí sa investovať do umenia, vína, či diamantov?

04.05.2018 (09:00)

Chcete vedieť, koľko zarobili tí, ktorí investovali do šperkov, vína, veteránov, hodiniek či umenia? Budete prekvapení...




UMENIE

Minulý rok najrýchlejšie rástli ceny umenia, ktoré sa posunuli nahor podľa dát z aukcií analyzovaných Art Market Researchom o 21 %. Pokles cien v roku 2016 využili mnohí kupci na nákupy za výhodné ceny, pričom trh hnal hore aj dopyt veľkých galérií ako napríklad Louvre, ktorý otvoril pobočku v Abu Zabí. V minulom roku padol aj nový dražobný rekord, keď obraz Spasiteľ sveta talianskeho renesančného maliara Leonarda Da Vinciho zmenil majiteľov za 450,3 milióna dolárov. Očakáva sa, že diela starých majstrov by mohli rásť aj v tomto roku popri najlepších dielach z 19. a 20. storočia.

VÍNO

Vína, ktoré boli v roku 2016 najvýkonnejšie luxusné aktívum, zaznamenali podľa Knight Frank Fine Wine Icons indexu aj v roku 2017 dvojciferné zhodnotenie, keď rástli o 11 %. Pretrváva silný dopyt najmä po burgundských vínach od ázijských zberateľov. Ich ceny tlačí nahor aj séria slabších úrod, ktoré kulminovala v predminulom roku, keď mráz zničil v niektorých regiónoch až 70 % koreňov. Aj u vín sa prepisovali historické zápisy. 12 fliaš Château Le Pin z roku 1982 z oblasti Bordeaux bolo vydražených za 155,4 tisíca dolárov.

Odporucame
  ► Toto by vás mohlo zaujímať o investovaní
  ► Aké investičné možnosti vám ponúkajú banky?
  ► Investovať do akcií, či nehnuteľnosti?
  ► Typy investorov a ich investičné stratégie
  ► Vyhnite sa týmto chybám

HODINKY

Aj keď dáta Art Market Researchu hovoria, že ceny hodiniek v priemere rástli o 5%, Rolex Daytona, ktoré vlastnil herec Paul Newman, sa stali minulý rok najdrahšie vydraženými náramkovými hodinami na svete s cenou 17,8 miliónov dolárov. Prekonali tak predchádzajúci rekord Patek Phillipe ref. 1518 s cenou 11 miliónov dolárov z roku 2016.

MINCE

Vzácne mince sa podľa indexov Stanley Gibbos zhodnotili v roku 2017 o 4%, hoci ceny zlata rástli na trhu o vyše 10 %. Atraktivitu mincí znižoval rastúci dopyt po digitálnych menách ako bitcoin. Napriek tomu bol aj v tejto triede aktív zlomený dražobný rekord, keď sa zbierka Brenta Poguea obsahujúca vyše 650 mincí vydražila za 107 miliónov dolárov. Najdrahšia minca z nej, strieborný dolár z roku 1804, bol predaný za 3,29 milióna dolárov, pričom o dva dni neskôr bol opätovne predaný za nezverejnenú vyššiu sumu.

DIAMANTY

Rekordy boli prepisované aj v kategórii diamantov, hoci agregátne ako trieda aktív stagnovali. 59,6- karátový Pink Star diamant bol predaný za 71 miliónov dolárov, čím zosadil z trónu 51 miliónový Oppenheimer Blue z roku 2016.

► Viete z čoho budete žiť na dôchodku?
► Sporte a investujte zároveň
► Agent, sprostedkovateľ, poradca - komu dôverovať?
► Ako si správne vybrať finančného poradcu či sprostredkovateľa

VETERÁNY

Ceny automobilových veteránov opäť spomalili svoj rast na 2% po deväťpercentnom raste v roku 2016. Nenaplnili sa tak obavy z poklesu trhu po raketovom raste v predošlom období, keď na desaťročnej báze ide o najvýkonnejšiu triedu zberateľských aktív s rastom 334 %. Pri už teraz vysokých cenách sú však zberatelia viac selektívni. Najdrahšie predaný kus v minulom rok sa stal Aston Martin DBR1 za 22,5 milióna dolárov.

ZNÁMKY

Známky, ktoré podľa Stanley Gibbons indexov rástli o 1% a šperky, ktoré podľa Art Market Reaserchu rástli o 4% ukazujú, že sú schopné dobre udržať hodnotu v akomkoľvek hospodárskom prostredí bez ohľadu, či je rozmach alebo kríza.

STAROŽITNOSTI

Antický nábytok podobne čínska keramika skončili znova v stratách a potvrdzujú tak pokles popularity medzi zberateľmi v moderných časoch. No aj v tomto segmente sa vydražili za závratné ceny niektoré predmety ako čínske huanghuali skladacie stoličky za 5,3 milióna libier.


Zhodnotenie jednotlivých zberateľských oblastí za rok 2017:

j&t 4.5.

 
Zdroj: J&T banka, Knight Frank Luxury Investment Index, Foto: Nicole De Khors, Burst