Finančná poradňa

15.05.2018 (09:30)

V online úverovej poradni na vaše otázky odpovedá Zuzana Knechtová, manažérka úverových produktov mBank. Pýtajte sa, čo vás zaujíma, do 7. júna 2018.



Dnešná otázka znie: Môžem úver predčasne splatiť aj bez pokuty? Mám ho na 6 rokov, ale chcel by som ho vyplatiť už teraz po 4 rokoch.


Ak máte od mBank mPôžičku Plus môžete ju kedykoľvek a bez poplatku predčasne splatiť a to aj nad rámec zákona a teda aj v prípade, ak ste za posledných 12 mesiacov splatili viac ako 10 000 EUR. Ak ste klientom banky, môžete požiadať o predčasné splatenie aj online. Vďaka dokonalému prehľadu viete, koľko ešte zostáva z nesplatenej istiny a či sa vám splatenie vopred oplatí. Je jedno, či sa rozhodnete predčasne splatiť celý zostatok úveru alebo len jeho časť, táto operácia bude bez akýchkoľvek poplatkov, pokút či sankcií. Nielen, že tak ušetríte na úrokoch, ktoré by ste museli inak zaplatiť, ale nemusíte ani zložito kalkulovať s výhodnosťou predčasného splatenia.

Ak hovoríme o predčasnom splatení úveru na bývanie, je kľúčové vysvetliť si, čo presne je fixácia. Je to čas, po ktorý vám banka garantuje úrokovú sadzbu a mesačnú splátku. V praxi to znamená, že ak je doba fixácie vášho úveru 6 rokov, po túto dobu sa výška vašej úrokovej sadzby ani mesačné splátky nemenia. V priebehu fixácie nemožno predčasne splatiť úver bez sankčných poplatkov. Banky umožňujú celkové splatenie úveru zadarmo iba pri obnovení fixácie. Vykonať mimoriadnu splátku alebo predčasne splatiť úver môžete u všetkých bánk bez finančných sankcií až vo chvíli, keď vám skončí doba fixácie úrokovej sadzby. V mBank má klient možnosť vykonať zadarmo neobmedzený počet mimoriadnych splátok prostredníctvom internet bankingu v súhrne až do výšky 20% ročne z pôvodnej výšky úveru.

 

 
Zdroj: mBank, Foto: mBank