Finančná poradňa

23.05.2018 (08:30)

V online úverovej poradni na vaše otázky odpovedá Zuzana Knechtová, manažérka úverových produktov mBank. Pýtajte sa, čo vás zaujíma, do 7. júna 2018.



Dnešná otázka znie: Mal som úver v Slovenskej sporiteľni a neplatil som ho. Teraz som ho ale už celý vyplatil. Moja výška úveru bola len 1300 eur. Je pravda, že teraz nedostanem žiaden úver od banky až 5 rokov?


Každé malé potknutie z vás môže spraviť neplatičov so záznamom v úverovom registri. Je pritom jedno, či dlhujete pár centov, alebo tisíce eur a že ste dlžnú sumu nakoniec aj tak uhradili. Úverový register vaše omeškanie so splácaním eviduje počas celej splatnosti úveru a po vyplatení celého úveru register dáta uchováva ešte nasledujúcich 5 rokov. Ak teda požiadate o ďalšie úvery, môže to byť pre vás dosť komplikované, pretože banky overujú register klientov pri každej žiadosti o úver a nezáleží na tom, o aký druh úveru ide. Banky ale rozlišujú, či ide o ojedinelo nezaplatenú splátku, alebo o chronického neplatiča. mBank si rovnako preveruje klientov cez bankový register.

Ďalší úver aj napriek tomu všetkému získať môžete. Každá banka má totiž iné nastavenie úverovej politiky a iný rizikový apetít. Všetko teda záleží na nastavení rizikového schvaľovania každej banky.

 

Zdroj: mBank, Foto: mBank