Finančná poradňa

04.06.2018 (15:00)

V online úverovej poradni na vaše otázky odpovedá Zuzana Knechtová, manažérka úverových produktov mBank. Pýtajte sa, čo vás zaujíma, do 7. júna 2018.



Dnešná otázka znie: Chcem založiť rodičovský dom a následne kúpiť a rekonštruovať iný dom. Suma aj s rekonštrukciou je 100 000 e. Zaujíma ma aká musí byť cena zrekonštruovaného domu, aby sa dalo záložné právo preniesť na ten môj dom minimálne a čo sa stane ak taká suma nie je a nebudem to vedieť previesť. Dá sa aj časť záložného práva preniesť?


Založená nehnuteľnosť nemusí byť vo vlastníctve žiadateľa o mHypotéku. Úver môžete zaistiť nehnuteľnosťou, ktorú máte v spoluvlastníctve s inou osobou alebo nehnuteľnosťou, ktorá je vo vlastníctve inej osoby. Dotknutá osoba musí so záložným právom vždy súhlasiť a podpísať záložnú zmluvu. Na založenie môže byť využitých aj viacero nehnuteľností. Akceptovateľnými nehnuteľnosťami sú rodinný dom vrátane pozemku, bytová jednotka a stavebný pozemok. Založená nehnuteľnosť musí byť zapísaná v katastri nehnuteľností. Navyše založená nehnuteľnosť musí byť poistená a poistenie musí byť tiež vinkulované v prospech banky.

 

Zdroj: mBank, Foto: mBank