Ako sa zmení stavebné sporenie od budúceho roka

Autor: Mário Skyba
25.06.2018 (11:00)

POZOR, odmena za sporenie sa mierne zvýši, ale počet ľudí, ktorí na ňu budú mať nárok bude menší. Pozrite si najvýznamnejšie zmeny, ktoré budú platiť o začiatku budúceho roka.


Na konci mája vláda schválila návrh novely zákona o stavebnom sporení. Po dlhých debatách so stavebnými sporiteľňami napokon vznikol kompromisný návrh. Jeho výsledkom však je, že podpora štátu sporiteľom sa okreše.

Zníženie štátnej prémie

Rezort financií v prvom rade navrhuje znížiť dolnú hranicu štátnej prémie z 5 percent na 2,5 percenta z ročného vkladu. Horný limit, prémia nemôže byť vyššia ako 15 percent z ročného vkladu ostáva. „Takéto zhodnotenie pre klientov vzhľadom na situáciu na trhu, považujeme naďalej za výhodné,“ tvrdí Radovan Slobodník, hovorca Prvej stavebnej sporiteľne.

Zároveň sa štát chystá zvýšiť maximálnu sumu štátnej prémie na 70 eur z doterajších 66,39 eura ročne.

Problém však môže byť podľa odborníkov v tom, že v budúcom roku na získanie maximálnej štátnej prémie si bude musieť sporiteľ nasporiť až 2 800 eur. Sporiť by si tak mal priemerne až 233 eur mesačne, čo je pre priemerne zarábajúceho človeka veľmi vysoká suma. „Faktom však zostáva aj to, že o štátnu prémiu nepríde ani v prípade, ak vloží menej. Získava jej alikvotnú časť,“ dodáva Slobodník.

► Všetko čo potrebujete vedieť o hypotékach
► Toto sú najlacnejšie hypotéky
► Aj pravidlá na hypotéky pre mladých sa zmenili

 

Zúži sa množina poberateľov štátnej prémie podľa príjmu

Štátna prémia by sa mala po novom vyplácať plnoletým osobám iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Vlani bola priemerná mzda vo výške 954 eur, v tomto roku by mala podľa odhadov už prekročiť 1000 eur. Lepšie zarábajúci sporitelia tak podporu nedostanú.

Štátna prémia však ostane pre deti, ktorým rodičia založili stavebné sporenie, bez ohľadu na príjem rodičov.

Zrušia sa priateľskí sporitelia

Ministerstvo financií argumentovalo pri zrušení priateľských sporiteľov tým, že štátna podpora by mala byť vždy viazaná na použitie nasporených peňazí na stavebné účely. Priateľskí sporitelia doteraz nemuseli dokladovať, že peniaze naozaj použili na stavebné účely, rekonštrukciu, či kúpu nehnuteľnosti. Návrh sa bude v prípade schválenia novely týkať nových zmlúv o stavebnom sporení uzatvorených od 1. januára 2019.

► Stavebný úver či hypotéka? Čo sa viac oplatí?
► Ešte raz stavebný úver vs. hypotéka
► Ako môžete dofinancovať hypotéku?
► Pozrite si, koľko vám zarobia termínované vklady

 

Zruší sa prémia pre sporiteľov s medziúverom

Kto doteraz nechcel čakať niekoľko rokov na stavebný úver, mohol si zobrať medziúver a poberať naň štátnu prémiu. Po novom to už nebude možné. Novela zruší nárok na štátnu prémiu pre sporiteľa počas čerpania a splácania medziúveru. Ministerstvo argumentuje tým, že toto opatrenie bude viesť sporiteľov k zodpovednému zadlžovaniu sa. Budú viac motivovaní k dlhodobému sporeniu. Po nasporení požadovanej sumy bude mať sporiteľ možnosť získať zvýhodnený stavebný úver.

Limity prémie v prvom roku sporenia

Po novom by mala byť výška stavebnej prémie v prvom roku sporenia závislá od počtu mesiacov platnosti zmluvy. Ak si zmluvu založíte v januári, dostanete jej plnú výšku. Ak až v decembri, tak dostanete len jednu dvanástinu výšky prémie. Podľa stavebných sporiteľní došlo ku kompromisnému zneniu novely zákona o stavebnom sporení. „Od začiatku tvrdíme, že tak zásadné zmeny nie sú vzhľadom na vyše 25 rokov úspešne fungujúci systém potrebné,“ dodáva Slobodník.

► Sporiť si môžete aj investovaním
► Ako neprerobiť na investovaní?
► Kryptomeny - áno či nie?
 

Čo z novely vypadlo

Z textu pripravovanej novely zákona o stavebnom sporení vypadla zmena týkajúca sa zrušenia štátnej prémie pre klientov do 18 rokov. Stavebné sporiteľne argumentovali v prospech zachovania tým, že už aj mladí ľudia by si mali sporiť na bývanie.

Z pôvodného návrhu novely vypadlo aj opatrenie, ktoré umožňovalo otvoriť systém stavebného sporenia na prvé tri mesiace roka 2019 pre všetkých. „Znamenalo by výrazný zásah do integrity a fungovania systému, preto sme radi, že sa nám podarilo vyrokovať odstránenie tohto návrhu z novely,“ dodáva Slobodník.

Stavebné sporenie doplní hypotéku

Stavebné sporiteľne očakávajú, že peniaze zo stavebného sporenia sa budú častejšie používať na dofinancovanie hypoték. Od 1. júla 2018 totiž budú platiť prísnejšie pravidlá na poskytovanie hypoték, keď banky už nebudú môcť poskytovať 90% až 100% hypotéky. Žiadateľ tak bude musieť mať istú časť kúpnej ceny bytu nasporenú a na to môže využiť stavebné sporenie.

 
Foto: redakcia