Nálada v slovenskej ekonomike sa v júni zhoršila

28.06.2018 (15:15)

Indikátor ekonomického sentimentu v júni oproti hodnote minulého mesiaca klesol 0,9 bodu na 102,9 bodu.




Nálada v slovenskej ekonomike sa v šiestom mesiaci tohto roka zhoršila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, indikátor ekonomického sentimentu v júni oproti hodnote minulého mesiaca klesol o 0,9 bodu na 102,9 bodu, a to najmä v dôsledku zníženia dôvery v priemysle, službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 0,9 bodu a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 0,8 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v júni poklesol o 1,4 percentuálneho bodu na hodnotu 1,3 bodu. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil podľa úradu očakávaný pokles priemyselnej produkcie na najbližšie tri mesiace. V júni indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 3,5 bodu na jeden bod vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 26 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v júni v porovnaní s májom o jeden percentuálny bod na hodnotu 21 bodov vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v júni opäť klesol, jeho hodnota 5,3 bodu sa v porovnaní s májom znížila o 2,4 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol podľa úradu ovplyvnený nepriaznivými hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili rovnako ako v máji.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v júni príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti máju o 0,3 bodu a dosiahol úroveň mínus 3,6 bodu v dôsledku zmien menších ako jeden bod pri všetkých zložkách. Ide o predpokladaný vývoj ekonomickej situácie a nezamestnanosti v krajine, perspektívy úspor a očakávaný vývoj finančnej situácie v domácnosti. Respondenti boli o 2,4 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia