Za dovolenku v zahraničí plaťte v eurách. Ušetríte.

Autor: Mário Skyba
23.07.2018 (11:30)

Slovenskí dovolenkári už málokedy platia za dovolenku hotovosťou. Väčšina z nich používa prevody cez internet banking, kartou cez internet či rôznymi platobnými službami ako PayPal. Banky.sk sa pozreli na to, aké výhody či nevýhody majú jednotlivé spôsoby platieb.

Prvá výhoda platby kartou cez internet či PayPalom je v tom, že sú rýchlejšie ako klasický zahraničný prevod cez IB. „Pri platbe kartou obchodník peniaze obdrží okamžite. Klasickým prevodom to môže byť 1 – 2 dni závisí od banky prijímateľa,“ vysvetľuje Dominik Miša, z komunikačného oddelenia VÚB.

Ak posielate peniaze mimo Európskej Únie (SEPA priestor) môže prevod trvať aj viac ako dva dni. Záleží od spracovania korešpondenčnou bankou, čo je banka cez ktorú môžu peniaze ísť do banky prijímateľa.

Takže ak platíte za dovolenku na poslednú chvíľu a chcete mať potvrdenú rezerváciu čo najskôr, oplatí sa platiť kartou.

Pri PayPale príjemca dostane upozornenie, že platba odišla z účtu dovolenkára okamžite na mail. Peniaze na účet však prídu až o dva dni, lebo tiež putujú z banky odosielateľa do banky príjemcu. Ak však majú obaja peniaze aj na PayPal účte, prevod je okamžitý. Túto platobnú službu využívajú viac hotely v USA ako v Európe.

► Čo je PayPal?
► Ako neprísť o peniaze, keď stratíte mobil
► Čo robiť, ak na dovolenke stratíte kartu, alebo vám ju zhltne mobil?
► Rozdiel medzi kreditkou a debetkou
► Pri platbe kartou nezabúdajte na tieto bezpečnostné pokyny!
 

Poplatky za prevod

Poplatok za cezhraničnú platbu závisí od krajiny, kde peniaze posielate. Keď je vaša dovolenková destinácia členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), platíte eurom a nepomýlite sa vo vypĺňaní platobných smerových kódov, bude prevod stáť iba niekoľko centov alebo bude bez poplatkov v rámci niektorých balíkov.

Opäť platba kartou je lacnejšia ako prevod cez IB. “Ak posiela klient peniaze do zahraničia, platba kartou môže byť pre neho výhodnejšia, nakoľko neplatí poplatok za prevod,” vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

V prípade zasielania peňazí do Chorvátska môžete ušetriť, keď váš hotel prijíma platby v eurách (SEPA platby). “Táto platba je za rovnakú cenu ako platba v rámci Slovenska,” vysvetľuje A. Jamborová.

Ak hotel či majiteľ penziónu trvá na platbe v chorvátskych kunách, cena za prevod je vyššia lebo sa to berie ako zahraničná platba a nevyhnete sa ani prevodným poplatkom.

► Všetko čo potrebujete vedieť o platobných kartách
► Tu treba volať keď stratíte platobnú kartu
► Ukradnutá karta vás vyjde poriadne draho!

“Platba v kunách do Chorvátska je za rovnaký poplatok ako platba do Turecka a je spoplatnená vyšším poplatkom ako SEPA platba,” dodáva hovorkyňa ČSOB.

Pri platbách do Turecka sa poplatkom nevyhnete ani keby ste platili v eurách. „Turecko nie je v EÚ, takže tam pri prevode či už v eurách alebo lírach platí klient štandardný poplatok za cezhraničnú platbu,“ dodáva Dominik Miša z VÚB.

Výška poplatku za zahraničnú platbu závisí od sumy prevodu. Banky si účtujú zvyčajne nejaké percento zo zasielanej sumy a majú aj stropy. Poplatky za platbu v cudzej mene mimo EÚ sa pohybujú od 5 eur do niekoľko desiatok eur.

Na pobočke sú prevody peňazí do zahraničia tiež drahšie ako cez internet. Banky majú viac nákladov na personál aj papierovanie, tak si to premietnú do vyšších poplatkov. Napríklad vo VÚB zahraničný prevod v eurách stojí 2 eurá a do krajín mimo SEPA zónu je to až 10 eur.
 

Bezpečnosť je väčšia pri karte

O bezpečné doručenie peňazí do banky hotela cez internet či cez kartu by sa mala postarať banka.

V prípade platby kartou je človek viac chránený napríklad pri reklamácii platby. „V niektorých prípadoch ako zrušenie letu leteckou spoločnosťou si klient vie priamo vyreklamovať vrátenie prostriedkov cez banku,“ vysvetľuje Dominik Miša. To isté platí aj v prípade, ak by vám hotel zrušil rezerváciu ubytovania.

► Ktorá banka vám ponúkne Visa a ktorá MasterCard?
► Viete ako ušetriť na poplatkoch pri výberu hotovosti v cudzine?
► Na čo si treba dávať pozor pri výbere hotovosti z bankomatu?
► Idete na dovolenku? Toto potrebujete vedieť o platobných kartách!
 

Pozor na blokáciu

Ak ste už zaplatili za hotel zálohu kartou, pripravte sa na to, že peniaze, ktoré sú zablokované na vašom účte nedostanete hneď. Banky síce tvrdia, že peniaze vedia odblokovať okamžite, keď na to dostanú príkaz od banky hotela. Tí sa však s vrátením peňazí až tak neponáhľajú. Podľa pravidiel kartových spoločností Visa alebo MasterCard môže obchodník zadržiavať peniaze aj viac ako týždeň. Ak transakciu neuvoľní, tá po 12 dňoch expiruje a uvoľní sa sama.

V praxi odblokovanie trvá niekoľko dní. „Spravidla 3 až 7 kalendárnych dní v závislosti od typu platobnej karty,” dodáva A. Jamborová.
 

Prevodové kódy bánk

Pri cezhraničnom prevode by ste mali myslieť aj na to, že záloha na ubytovanie nemusí prísť celá príjemcovi. Na ceste do jeho banky si môže niečo strhnúť z prevádzanej sumy banka prijímateľa alebo korešpondenčná banka cez ktorú platba putuje. Preto si dávajte pozor aj na to, aký poplatkový kód pri prevode použijete.

Tie sú tri:
  • BEN znamená, že všetky poplatky hradí príjemca, vy teda neplatíte nič.
  • SHA znamená, že vy ako zadávateľ platíte poplatky svojej banky a prijímateľ platí poplatky jeho banky. Čiže sa o ne podelíte.
  • OUR znamená, že všetky poplatky hradí odosielateľ teda vy.

V rámci eurozóny odporúčajú banky zasielať platbu s poplatkovým kódom SHA, teda, že sa o prevodné poplatky delíte s príjemcom platby. V prípade cezhraničnej úhrady v inej mene ako v eurách do krajín mimo EHP banky odporúčajú zadať poplatkový kód vo formáte OUR, čo znamená, že všetky poplatky za zrealizovanú platbu znáša príkazca.
 

Ako ušetriť na poplatkoch za platbu za dovolenku

  • Zadávajte prevodné príkazy do zahraničia online
  • Kvôli nižším poplatkom a vyššej rýchlosti plaťte cez internet kartou
  • Pri platbách do štátov eurozóny, ale aj mimo nej, treba platiť v eurách, ak to hotel umožňuje. SEPA platby sú lacnejšie ako v cudzích menách.
  • Zadávajte účet príjemcu vo formáte IBAN
  • Vyberte si správne prevodné kódy
  • Overte si správnosť bankového spojenia príjemcu
  • Pýtajte sa ubytovateľa či nemá banku v rovnakej bankovej skupine ako vaša


Foto: redakcia