Finančná poradňa

26.10.2018 (10:40)

OTÁZKA: Koľko dní po tom, čo banka zruší kreditnú kartu, bude táto skutočnosť zaznamenaná v úverovom registri? Teda koľko potrvá, než ďalšia banka uvidí v registri kartu ako zrušenú a nebude brať úverový limit karty do úvahy pri prehodnocovaní nového úveru?


Odpovedá Adam Kusý, produktový manažér kreditných kariet mBank:
Aby banka zrušila úverový účet, ku ktorému bola vydaná kreditná karta, klient musí zvyčajne čakať 1 mesiac, čo je výpovedná lehota. Počkať je potrebné, pretože sa ešte môžu zaúčtovávať platby, ktoré klient síce už kartou zaplatil, ale obchodník si ich ešte nestrhol. Po ukončení kreditnej karty v bankových systémoch odošle banka informáciu o stave kontraktu do registrov. Informácie sa do registrov reportujú na mesačnej báze a posielajú sa vždy údaje platné ku koncu mesiaca. Tieto údaje sú v CBCB aktualizované 15. deň v nasledujúcom mesiaci. Príklad: Ak klient pošle žiadosť o výpoveď v 9. mesiaci k ukončeniu kreditnej karty dôjde v 10. mesiaci, údaje za 10. mesiac budú v CBCB aktualizované 15.11.

Na kreditnú kartu je treba pozerať ako na jeden z typov úveru, ktorý je rovnako evidovaný v úverových registroch. Banka berie klientovi do ťarchy celý úverový rámec z kreditnej karty, pretože klient ho môže kedykoľvek vyčerpať. V úverovom registri sa evidujú všetky úvery (teda aj zrušená kreditná karta) ešte 5 rokov od zaplatenia poslednej splátky úveru, a to s históriou splácania daného úveru.
 

Pýtať sa môžete aj vy, alebo si pozrite ďalšie rady k pôžičkám.

 
Zdroj: mBank, Foto: redakcia