Finančná poradňa

20.11.2018 (11:15)

OTÁZKA: S manželkou sme si kúpili byt na hypotéku a teraz sa chceme rozviesť. Nikto z nás nemá peniaze, aby vyplatil toho druhého a byt si ponechal. Aké máme možnosti?




Odpovedá Soňa Holíková, produktová manažérka úverov na bývanie mBank:
Na túto tému je ťažké dať univerzálnu radu, pretože možností je viacero:

Ideálna je dohoda medzi oboma stranami – napríklad, ak aktuálna situácia ani jednému z bývalých manželov neumožňuje vyplatenie druhého vlastníka je možno vhodné, dohodnúť sa na pokračovaní splácania úveru ako doposiaľ.

Druhá z možností je predaj nehnuteľnosti, tu však treba myslieť na to, že predajom, ku ktorému musí dať banka súhlas (banky vo väčšine prípadov však s týmto nemajú problém) sa splatí zostatok úveru a zvyšné prostriedky z predaja budú rozdelené podľa vzájomnej dohody medzi vlastníkmi. Možnosťou však ostáva aj to, že kupujúci prevezme pôvodný dlh vo vašej banke a vám doplatí rozdiel medzi hypotékou a kúpnou cenou. Následne si potom každý z vás môže požiadať o úver na vlastné bývanie.

Všetky tieto zmeny podliehajú schváleniu banky, v ktorej máte aktuálne hypotéku. Prosím nezabúdajte, že zánikom manželstva nezaniká povinnosť splácať úver. Často sa v praxi stretávame, že ľudia opomenú na svoje povinnosti, čo do budúcna, keď riešia vlastné bývanie, spôsobuje komplikácie.
 

Pýtať sa môžete aj vy, alebo si pozrite ďalšie rady k pôžičkám.

 
Zdroj: mBank, Foto: redakcia