PSD2 - akých hráčov nám priniesla na trh?

Autor: redakcia
12.12.2018 (09:45)

Nová smernica EU o otvorení priestoru pre nové subjekty na poli platobných služieb známa pod skratkou PSD2 už je v platnosti skoro rok. Zatiaľ sa však vlna nových hráčov, ktorí by chceli konkurovať bankám v platobnom biznise na Slovensku neukázala.

Problém nie je v tom, že by tu bolo málo invatívnych podnikateľov či fintechov, ale v tom, že na tieto platobné služby potrebujú licenciu od Národnej banky Slovenska. Tú získať nie je ľahké a trvá to dlho. Podľa informácii Banky.sk podalo zatiaľ žiadosť o licenciu na platobné či iniciačné služby asi len päť finančných firiem a aj z nich sú väčšina veľkých bánk.

Ďalší žiadateľ je firma Viamo, ktorá už niekoľko rokov poskytuje platby medzi priateľmi z mobilu na mobil len cez telefónne čísla, ktoré sú spárované s číslom účtu.

„Zatiaľ sme žiadali o licenciu na vydávanie platobného prostriedku alebo prijímanie platobných operácií. V tejto fáze nám ide o možnosť zazmluvnenia širšieho portfólia obchodníkov. Túto licenciu už máme k dispozícii a začiatkom budúceho roka plánujeme reálne spustenie,“ hovorí pre Banky.sk Ľubomír Nádaský, produktový manažér Viamo.

Neprehliadnite
Táto firma tiež plánuje zažiadať o platobnú iniciačnú službu, ale až potom ako sa vyjasnia podmienky a technické požiadavky na jej spustenie. „Pravdou je, že je v tom veľa nejasností,“ priznáva Nádaský.

Podľa neho je viacero otvorených otázok prevažne pri otvorení API (bankového prostredia, ale aj pri technických špecifikáciách, ktoré banky majú ešte čas zapracovať v budúcom roku. Navyše NBS vyžaduje od firiem preukázanie technickej spôsobilosti. „Problém je, že niektoré banky sprístupnia API len subjektom, ktoré už majú licenciu,“ dodáva Nádaský.

Odporucame
Podľa informácii Banky.sk centrálna banka tlačí fintechy, aby už mali v systémoch pripojené nejaké banky, inak licenciu nedostanú tak ľahko. Centrálna banka tak v podstate preferuje, aby sa k licenciám dostali najprv banky. Tie už investovali do platobných systémov veľa a niektoré aj otvorili API pre tretie strany, na ktoré sa môžu napojiť fintechy.
 

Prvá multibanková aplikácia

V Česku je situácia veselšia. Už od októbra tam funguje jedna firma aj s licenciou od Českej národnej banky na platobné služby, ktorá využíva otvorené prostredie podľa smernice PSD2. Firma sa volá Richee, a stojí za ňou malá banka Creditas.

Táto firma ponúka v aplikácii správu viacerých účtov od rôznych bánk. Nemusíte tak chodiť do viacerých internet bankingov a zadávať heslá, ale stačí vám jedna multibanková aplikácia. Tá vám poskytne prehľady o účtoch, transakciách či ukáže koľko míňate. Firma navyše ponúka sporiaci účet s lákavým úrokom 1,5% a aj platobnú kartu. Všetko je bez poplatkov až na výber z bankomatu, za ktorý si účtuje 30 korún.

Ich aplikácia funguje pre operačné systémy iOS aj Android. Do aplikácie sa užívateľ prihlási cez PIN alebo s využitím odtlačku prsta (touch ID) alebo skenu tváre (face ID). Transakcie sú potom podpisované autorizačnou metódou banky, v ktorej je platba prevedená.

Spoločnosť zatiaľ spolupracuje s piatimi najmä menšími českými bankami ako Fio, Equa Bank, Air Bank či materskou Creditas, ale aj s veľkou Českou spořitelnou. Okruh bánk plánuje rozširovať.
 
Foto: Banka Creditas