Koľko v skutočnosti zaplatíte za dovolenku?

Autor: redakcia
10.07.2019 (09:30)

Lákavá cena last minute zájazdu sa môže vyšplhať do poriadnej výšky. A to zďaleka nie je všetko, čo na dovolenke miniete. Môžete si vytipovanú destináciu vôbec dovoliť?

Aby ste si vybrali dovolenku, ktorá nezaťaží váš rodinný rozpočet viac ako si môžete dovoliť, treba si vopred spočítať všetky výdavky, ktoré vás na dovolenke budú čakať. Nie je to nič zložité, len tomu treba venovať chvíľku času.

Na internete ma zaujala ponuka cestovnej kancelárie na týždňový all inclusive zájazd do Španielska v Hoteli Zoraida 4*. Prvá cena, ktorú som zbadala bola 299 EUR/osoba. Jednoduchou matematikou som vypočítala, že dvaja zaplatíme 598 eur. Paráda. Avšak táto cena platila iba v júni. Júlové ceny boli podstatne vyššie. Tak som začala počítať, koľko nás bude stáť zájazd pre 2 osoby v júli.

K cene zájazdu, ktorá je v júli 699 EUR/os, mi cestovka automaticky pripočítala letiskový a bezpečnostný poplatok, palivový príplatok:
 
2019-07-10-JS-kolko-stoji-dovolenka-OBR1

Ďalšia položka, ktorá navyšuje našu cenu je parkovisko na letisku vo výške 45 eur. Nezabudla som ani na cestovné poistenie, pre 2 osoby na týždeň nás bude stáť 26 eur.

Musím ešte počítať s vreckovým, ktoré minieme na kávu a zmrzlinu mimo hotela, drobné darčeky, či fakultatívny výlet. Odhadujem, že 250 eur by nám na týždeň mohlo stačiť.

Naštastie nepotrebujeme víza ani očkovanie a o psa sa nám postarajú susedia.

Suma sumárum, keď to spočítam som na sume 2 159 eur. Aby sme si túto dovolenku mohli dovoliť bez toho, aby sme siahli na rezervu, či sa zadlžili, každý mesiac sme si na ňu museli odložiť 180 EUR, aby sa nám za rok podarilo nasporiť požadovanú sumu.
 

Ak váš dovolenkový rozpočet nie je neobmedzený, spočítajte si všetky náklady, ktoré dokážete predvídať vopred. Financovať dovolenku cez kreditnú kartu a nesplatiť peniaze banke v bezúročnom období vašu dovolenku len ešte viac predraží.

Pár rád na záver, ktoré vám pomôžu pri počítaní:

Stanovte si rozpočet, koľko ste ochotní na celý pobyt minúť.

Zistite si, čo všetko zahŕňa cena zájazdu - letenka, transfer do hotela, strava, služby delegáta,...a čo všetko musíte zaplatiť navyše:

Náklady spojené s cestou, ktoré nie sú zahrnuté v cene zájazdu. Napr. musíte sa sami dopraviť z domu na letisko - autobusový lístok, taxík, benzín, parkovanie na letisku počas dovolenky, letiskové poplatky. Rátajte aj z cestou späť. Ak na dovolenku cestujete autom, nezabudnite na diaľničné poplatky, poplatky za parkovanie, poplatok za kemp. Náklady na stravu. Akú stravu máte zabezpečenú v cene zájazdu? Keď máte plnú penziu, neznamená to, že máte v cene olovrant, desiatu a nápoje počas celého dňa.

Ak nechcete preležať celú dovolenku na hotelovej pláži, rátajte s tým, že fakultatívne výlety sú pomerne drahé, zaplatíte za nich niekoľko desiatok až sto EUR.

Chcete si prenajať auto? Motorku? Lehátko a slnečník na pláži?

Vreckové na drobné výdavky a darčeky. Pohľadnice, zmrzlina, plážové hračky, vstupenky do múzeí a aquaparkov, kolotoč, káva,...- sú to drobné sumy, ktoré keď spočítate na konci, budete prekvapení ich celkovou výškou. Cestovné poistenie. Podľa typu dovolenky si vyberte poistenie, aké je pre vás najvýhodnejšie. Možno cestovné poistenie už máte k platobnej karte. Ak nemáte poistenie, rátajte s finančnou rezervou, ktorú budete potrebovať v prípade, že ochoriete.

Poplatky za víza, prípadne očkovanie.

Bankové poplatky za výber z bankomatu, zmenárenské poplatky. Tu si prečítajte, ako na nich ušetriť.

Ak cestujete s domácim zvieratkom, čaká vás poplatok za očkovanie/začipovanie. Ak sa rozhodnete nechať ho doma a nemá sa kto o neho postarať, rátajte s výdavkami na zvierací hotel.

Pri rátaní výdavkov buďte realistickí. Nájdite si na webe orientačné ceny. Majte na pamäti, že ceny v dovolenkových destináciach sú vyššie ako u nás.

Ak vaše výdavky sú neporovnateľne vyššie ako suma, ktorú ste ochotní na dovolenku minúť, mali by ste zvážiť, čo ďalej. Môžete si vybrať kratší zájazd do tej istej krajiny, alebo vybrať lacnejšiu krajinu.

Šťastnú cestu!
 
Foto: Ivan Sedlák